Новини от Бълария

Нинова: Тези, които са ощетили България с договора „Боташ“, да върнат парите от джоба си! (ВИДЕО)

БСП раздаде на журналистите в парламента прословутия доклад на временната комисия, разследваща договора са доставки на газ с турската компания

„От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с „Боташ“ е един от най-корупционните договори, подписан от служебния кабинет на президента Радев.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание, на която парламентарната група на социалистите представи и раздаде на журналистите доклада на временната комисия, разследваща договора са доставки на газ с турската компания.

„От работата на комисията „Боташ“ в парламента е видно, че става дума за тежки корупционни практики. Още днес ще внесем нейния доклад в българската прокуратура и ще го изпратим до европейската прокуратура“, съобщи Нинова.

 

„Водени сме единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнени ресурси от българския народ и ги трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия за това. Доказали сме през годините своята неотклонност в тази битка, каквото и да ни струва, и имаме намерението да я доведем докрай“, каза още тя.

Нинова обърна внимание на опасността Европейската комисия да заведе наказателна процедура и да санкционира България: „Настояваме, ако се стигне до такава процедура, Министерски съвет да приложи т.нар. регресен иск срещу лицата, които персонално са подписали този договор. Един път завинаги тези, които са ощетили българския народ, да извадят тези пари от джоба и да ги върнат. А не „е крадат, а народът плаща.“

Подробности по доклада представи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов – 2,2 млрд. долара такса пренос, липсващ правен и финансов анализ и стотици милиони годишни загуби.

„Всеки български гражданин плаща 500 хиляди долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ. А в момента на вземаме газ от „Боташ“, тъй като договорът е подписан за 1,850 млрд. куб. м, но освен него, имаме договори с Гърция и с Азербайджан за по още 1 млрд. куб. м – или сумарно 3,85 млрд. куб. м. Но България ползва 2,6-2,8 млрд. куб. м и годишно имаме 1,2 млрд. куб. м. Но тези таксите се плащат“, посочи той.

По думите му таксата за пренос на газ, съгласно подписания договор с „Боташ“, е 2 пъти по-висока от тази, която България плаща на Гърция за същата услуга.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с „Боташ“, както и на това, че договорът не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9.

Той подчерта, че според договора, от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания, което означава, че Турция ще бъде доставчик.

„За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници“, постави Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има руски газ – всяка молекула е руска, но на много по-високи цени“, постави въпроса Борислав Гуцанов.

Какво още казаха от БСП, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече