Новини от Бълария

„Общобългарски поход за мир и неутралитет“ се проведе в няколко града в България и в чужбина

За ненамеса на България във военния конфликт между Русия и Украйна и за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет призоваха участниците в „Общобългарски поход за мир и неутралитет“, който се проведе в неделя в няколко града у нас и в чужбина.

Той е организиран от хора и организации, сред които „Брод – Българският род обединен за децата“, „Български национален съвет за мир“, „Свободна и мирна България“ и др. Организаторите настояват България да не участва във военни конфликти. По техни данни около 12 хиляди са подкрепили каузата в столицата, където шествието тръгна от НДК в 14:00 часа, а след това премина от бул. „Витоша“, към президентството, сградата на Народното събрание, БНТ, Орлов мост.

Преди това бяха събирани подписи за организиране на референдум за мир и суверенитет. Въпросите в допитването бяха общо 6, сред които:

„Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти“;

„Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум“ и др.

„Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец, воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, за да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре“ – заявиха ораторите пред множеството.

Българските граждани не искат да участват в чужди войни. Ние не участваме, но нас ни карат по някакъв начин да даряваме оръжие… НАТО не е обявила война на Русия, нито Русия е обявила на НАТО, така че ние нямаме никакво касателство с трети войни“ – заяви Милен Събев, е един от организаторите на Похода за мир. „Не желаем България да бъде включвана във военни конфликти по какъвто и да е начин – било то с жива сила, или с оръжие, което преминавайки от нашата държава към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние искаме мир. Заедно с днешния Поход за мир се инициира и референдум – за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет„, заяви една от участничките в демонстрацията за БНР.

Следващият поход за мир е планиран за 21 май.

Снимка: brodbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече