Новини от Бълария

Организацията „Мемориал“, обявена за незаконна в Русия, получи Нобелова награда за мир

Днес, 10 декември 2022 г., в Осло се проведе церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир. Носители на наградата, в качеството си на хора и организации, „представляващи гражданското общество в своите страни“, станаха руският център „Мемориал“, който в Русия е обявен за „чуждестранен агент“, беларуският правозащитник Алес Беляцки и Украинският център за граждански свободи.

Новите лауреати бяха отличени за „изключителните си усилия за документиране на военни престъпления, нарушения на правата на човека и злоупотреба с власт“ в своите страни. „В продължение на много години те отстояват правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите“, се казва в изявление на Нобеловия комитет, разпространено през октомври, когато бяха обявени победителите.

Размерът на Нобеловата награда тази година ще бъде 10 милиона шведски крони, което е равно приблизително на 970 хиляди долара. 

Тъй като Алес Бяляцки в момента излежава присъда в беларуски затвор, наградата му беше взета от неговата съпруга Наталия Пинчук. „Мемориал“ беше представен от председателя на УС на организацията Ян Рачински, а от името на Украинския център за граждански свободи на тържеството говори ръководителят на центъра Александра Матвийчук. 

При вземането на политически решения правата на човека трябва да са също толкова важни, колкото икономическите ползи или сигурността. Такъв трябва да е подходът и във външната политика. Това е очевидно в примера на Русия, която последователно унищожава собственото си гражданско общество… Руският народ ще отговаря за тази срамна страница от своята история и за желанието насилствено да възстанови бившата империя“ – заяви Матвийчук в речта си. Тя добави, че „дори светът не реагира адекватно на акта на агресия и анексирането на Крим, което е първи подобен случай в следвоенна Европа. Русия вярваше, че може да прави каквото си поиска„.

Наталия Пинчук произнесе реч, в която разказа за преследването на правозащитниците и на опозиционно настроените граждани в Беларус, а след това прочете фрагменти от размисли и съчинения на своя съпруг. Стана ясно, че не му е било позволено да предаде своя собствена благодарствена реч по повод награждаването му.

Днес в затвора е цяла Беларус. Там лежат журналисти, политолози, профсъюзни лидери, сред тях има много мои познати и приятели… Съдилищата работят като конвейр, осъдените ги карат в затвора, а на тяхно място идват нови вълни политзатворници“ – обясни Пинчук.

Председателят на „Мемориал“ Ян Рачински на свой ред заяви: „Веригата от ненаказани престъпления продължава, тя няма да се прекъсне от само себе си. И няма компромисно решение на този проблем. Уви, руското общество нямаше силата да прекрати традицията на държавното насилие… В продължение на 70 години държавата унищожи всякаква солидарност между хората, атомизира обществото, изкорени всяка проява на гражданска солидарност в него, превърна го в покорно и безгласно „население“. Днешното тъжно състояние на гражданското общество в Русия е пряка последица от непокореното минало„.

Разбира се, председателят на обявената извън закона в Русия правозащитна организация „Мемориал“ използва случая да осъди „безумната и престъпна“ война на президента Владимир Путин. Основната дейност на „Мемориал“ е свързана с разобличаване на престъпленията и жестокостите от епохата на сталинизма в СССР. Организацията просъществува повече от три десетилетия, преди да бъде закрита в края на миналата година от Върховния съд на руската федерация.

Снимка: www.scmp.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече