Новини от Бълария

Подновяват проекта за създаване и даряване на колекция от съвременно българско изкуство за центъра „Жорж Помпиду“ в Париж

Директорът на центъра Ксавие Ре ще изнесе лекция в НХГ на 15 февруари

След двегодишно прекъсване, продиктувано от пандемията и от смяната на директора на Центъра Жорж Помпиду в Париж, се подновява проектът за създаване и даряване на колекция от съвременно българско изкуство за един от най-престижните музеи в света. Настоящият директор потвърди официално интереса на Центъра да продължи проекта до неговото успешно завършване. На 15 февруари той пристига в България със свой екип, за да се запознае с подновените дейности по изкуствоведското проучване.

От 18.30 ч. в Балната зала на НХГ Касвие Ре ще изнесе лекция на тема „Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики“.

Началото на проекта за дарение на колекция от съвременно българско изкуство за фонда на Националния музей за модерно и съвременно изкуство на Франция към Центъра Помпиду е обявено през 2018 г. в София от тогавашния директор Бернар Блистен. От българска страна двигател на инициативата е създадената специално за целта Фондация „Българско изкуство и култура“, ръководена от изкуствоведа Десислава Димова. Тя, заедно с куратора, отговорен за проекта от френска страна – Никола Лиучи-Гутников, и в консултация с други български експерти – правят първоначална селекция от произведения на български автори, които представляват интерес за придобиване от Центъра. В момента същият българо-френски екип осъществява преглед на селекцията и добавя още автори преди финалния подбор.

Проектът е кауза за цялата съвременна българска художествена сцена. Присъствието на българско изкуство в колекция на един от най-влиятелните международни музеи е неговият шанс да заеме мястото си в историческия наратив на европейското изкуство и да има по-голяма видимост на световно ниво.

На този етап в полезрението на колегите от Помпиду са над 20 произведения от около 15 български автори. След крайната селекция ще последва стриктна процедура, която включва представяне пред двете отговорни комисии в Центъра Помпиду – Научна комисия и Комисия по придобиванията. Важно е да се отбележи, че финалният избор на предложените за откупка произведения е изцяло на Центъра Помпиду. Този избор се основава на художествените достойнства на произведенията, но и на критерии като например: художниците да са получили признание в България и в чужбина, то да е потвърдено от биографиите им чрез изложби в институции, с каталози, есета и изкуствоведски изследвания. Произведенията следва да са налични за придобиване – от автора, частна галерия или колекционер, но не и от обществени музеи и колекции“, пояснява Десислава Димова.

Интересът днес на институция от такъв мащаб към съвременното българско изкуство е доказателство за неговото качество и мястото му в европейската история, нещо в което често ние самите се съмняваме. Проектът е шанс да застанем зад българското изкуство като общност”, казва още Десислава Димова. „В България няма традиция за даряване на български творби за музеи, независимо дали те са български или чуждестранни. Надяваме се дарението за Помпиду да даде самочувствие на българските меценати, че те могат да са ефективни и осъзнати участници в популяризирането на българското съвременно изкуство по света. Мисля, че също успяваме да дадем пример на българските институции, че е възможно да се изграждат работещи отношения с международни музеи в полза на българското изкуство. Процесът на работа с Помпиду пък ни позволи да видим как изглежда българското изкуство отвън и как да го поставим в диалог“.

Центърът „Жорж Помпиду“ има най-голямата колекция на световно модерно и съвременно изкуство в Европа, считана от специалистите и за най-прецизната. Той е сред трите най-важни световни музеи в тази област наред с Тейт Модърн в Лондон и МоМа в Ню Йорк и е посещаван от 1,5 милиона зрители годишно.

С изключение на произведения на Кристо и Жан Клод, от които особено през последните години Музеят придоби впечатляваща колекция, единствените произведения от български художници, които Помпиду дотук притежава, са две видео работи на Красимир Терзиев, откупени през 2009 г. и една серия рисунки от Недко Солаков, дарена от френска частна колекция през 2012. г.

При постъпването си в колекцията на Помипду дарението ще се представи с посветена специално на него изложба в залите на Центъра в Париж и ще се издаде каталог.

Междувременно в България се подготвя изложба, която да покаже предизвикателствата на проучването и да привлече вниманието към националната кауза – адекватно и пълноценно присъствие на съвременно българско изкуство в големите световни музеи и галерии. Изложбата ще се открие на 21 март в галерия „Доза“ в София и се организира от фондация „Българско изкуство и култура“ и арт фондация ДОМА, с куратори Десислава Димова и Вера Млечевска.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече