Новини от Бълария

Полша предизвика напрежение заради позицията си, че Законите на ЕС не са по-важни от законите на страната

Полша оценява присъединяването към Европейския съюз (ЕС) и би искала да остане в него, но все пак поставя своята конституция над законите на ЕС. Това заяви премиерът Матеуш Моравецки на страницата си във Facebook.

Така политикът коментира решението на полския Конституционен съд, в коeто се посочва, че разпоредбите на Полската конституция не са в съответствие с нормите за върховенство на европейското право над полското. Обяснявайки подобно съдебно решение, Моравецки говори за отношенията между ЕС и Полша: според него Варшава винаги ще има място „в семейството на европейските нации“.

Присъединяването на Полша и на страните от Централна Европа към Европейския съюз е едно от най-важните събития през последните десетилетия. Както за нас, така и за самия ЕС. Всички спечелихме… [Но] ние имаме същите права като другите страни членки. Искаме тези права да бъдат спазвани “, каза премиерът в своето изявление.

Върховенството на европейските закони над националните е ключов принцип в процеса на европейска интеграция. В същото време полските политици многократно са настоявали за промяна на това положение, като твърдят, че такъв закон застрашава благосъстоянието на страната.

Според полските съдии конституцията на републиката стои над всички други правни норми. Тя трябва да лежи в основата на дейността на всички държавни органи в Полша, а президентът на страната има право да издига кандидати за длъжността съдия на Върховния съд. Европейският съюз обаче многократно критикува решенията на Варшава, заплашвайки със санкции. Досега ЕС не е определил размера на санкциите.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече