Новини от Бълария

Дипломатически гаф на премиера Кирил Петков, свързан със Северна Македония

Българският премиер Кирил Петков изпъкна с пореден политически гаф. Той присъства на конференция по сигурността в Мюнхен и сподели във Фейсбук снимка от събитието с надпис „от среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков„. На снимката действително се виждат двамата политици, но, както стана ясно, липсва третият човек в кадъра.

Оказва се, че за снимката е позирал и македонският премиер Димитър Ковачевски. Това стана очевидно, след като Ковачевски публикува същата снимка, в която той самият, естествено, също е в кадър:

Снимка, публикувана във Фейсбук от македонския премиер Димитър Ковачевски (вляво)

Обяснението на този гаф от страна на правителствената информационна служба, цитирано от „Нова телевизия“, е, че снимките са правени от фотографи на самия форум, а ако фотосът е редактиран, то това може да е станало неволно в пресцентъра на кабинета.

Преди броени минути Петков също опита да замаже гафа с ново съобщение във Фейсбук. Под снимка на която той се ръкува с македонския премиер, българският държавник написа:

Представете си гражданите на Република България и на Република Северна Македония да се радват на взаимно уважение, зачитане на правата им и просперитет. Двете държави да способстват активно за развитието на общи компании, които да създават огромна добавена стойност заедно, да имат растящи икономики, да имат съвместни детски лагери, да имат общи концерти, да имат общи образователни програми, да няма граница между двете ни страни, да няма дискриминация, да няма език на омраза, да строим магистрали, да имаме модерни влакови линии. За много тези думи звучат като мечта, други организират всякакви провокации това да не се случи, трети просто не искат стабилност на Балканите. Аз и Димитър вярвяме, че това е възможно, и няма да се подаваме на провокации, а ще работим целенасочено и заедно, за да го постигнем. А на всички злонамерени страни просто мога да кажа: няма да ни спрете!

Независимо от това обаче злото вече е сторено, а и без това обтегнатите ни отношения със Северна Македония няма как да станат по-добри след „случая със снимката“. Публикации по темата вече излизат в северномакедонския печат:

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече