Новини от Бълария

Пръстовите отпечатъци са били разменна монета между България и Турция

Фирми, свързани с хора в здравната каса, я източват

Интервю на Десислава Пътева с инж. Мариана Христова, съорганизатор на протеста срещу реформите на здравния министър д-р Петър Москов
Снимка: Антоанета Киселинчева

Редица опити за реформи в здравната система бяха отхвърлени в съда и дори бяха определени като противоконституционни. Каква е причината да искате оставката на ресорния министър едва сега? Пилотното въвеждане на пръстовите идентификатори в болниците ли преля чашата на търпението?

Тези опити за реформи ще продължават да падат в съда. Да, пилотното въвеждане на отпечатъците преля чашата. Това се случи по няколко причини. Първо, защото такива непопулярни мерки се вземат точно през лятото, когато хората са в отпуск, когато София е празна и когато гражданското общество няма защитни сили. Не за пръв път наблюдаваме този процес, той е станал масова практика. Реформата, ако въобще мога да я нарека така, е пълна карикатура – от горе до долу. Не знам дали изобщо нещо е успешно.

Второ, самата наредба за отпечатъците е незаконна. Ще падне в съда, защото няма нормативен акт, на който тя да е подзаконов нормативен акт. Тя няма законово основание. Четейки становището на Комисията за защита на лични данни, разбрах, че тя си е измила ръцете, казвайки, че хората имат право да откажат да дадат пръстов отпечатък. Тогава данните им трябва да бъдат въведени на ръка. Естествено, в наредбата на Министерството на здравеопазването не се предвижда нищо подобно. От това следва, че Комисията е дала право на избор на пациента, но министерството не го е направило.

Оказва се, че ако даден пациент откаже да даде пръстов отпечатък, то той ще трябва да заплати за издаването на идентификационна карта, която ще бъде ползвана до въвеждането на електронната здравна карта.

Това няма как да се случи поради няколко причини. Първо, не са готови здравните досиета на хората. Второ, някой може ли изобщо да обясни на хората защо ние се вкарваме толкова пъти в излишни разходи и плащаме за един идентификатор, който е с изключително висока степен на сигурност? Този идентификатор може би е приемлив, ако ние сме служители на НАСА. Тогава могат да ни сканират и ириса, за да получим достъп. Тук обаче става въпрос за устройства, които ще са разхвърляни по аптеки, по лекарски кабинети, които са с изключително ниска степен на защита, особено ако са частни.

Хората трябва да направят една много важна разлика. Когато става въпрос за ЕГН, за ПИН, за парола във Фейсбук или за имейл, всяка една от тези степени на сигурност може да бъде сменена на мига, в който човек констатира пробив. Пръстовият отпечатък не може да се смени. Веднъж изтекъл, той повече не може да остане секретен. Затова се ползва в изключително редки случаи, но не и за достъп до здравната система. Има изключения при някои експериментални болници. Изключение са НАСА и ЦРУ, където най-вероятно сканират цялата длан. Само че ние нямаме нужда от подобни изключения.

Никой не излезе да каже в какъв размер са злоупотребите. Никой не направи анализ дали тези злоупотреби се случват, само когато човек е вписан като лежащо болен, но на практика не е. Болниците, които прибягват до подобни шмекерии, най-често са изразходвали средствата за хора, които не за здравноосигурени. Тоест парите, които те са похарчили за осигуряването на медицинските услуги, няма как да им бъдат покрити. Но до тези практики се прибягва заради бедни хора, заради хора в неравностойно положение.

Ако резервите на здравната каса не бяха взети от Дянков и не бяха върнати в бюджета, може би тези разлики в болниците щяха да бъдат компенсирани и злоупотребите щяха значително да спаднат. Лично аз силно се съмнявам, че много лекари изпитват удоволствие да правят подобни манипулации.

На хората трябва да им стане ясно, че има разлика между това да поставят пръстовия си отпечатък върху личния си телефон или компютър и това да го поставят на подобен четец. Като IT специалист не препоръчвам отпечатък да се ползва абсолютно никъде. Ако Вашият отпечатък изтече веднъж, човекът, който го е взел, е получил достъп и до Вашия компютър, и до Вашия телефон.

Важно е и това, че ние вече имаме болници, които са чужда собственост. Говорим за „Токуда” и за „Сити Клиник”, които са в ръцете на турски компании. Всички знаем, че южната ни съседка твърдо стои зад абсолютно всякакви фирми и търговска дейност, които са на хора с турски произход. Оттам нататък ние даваме неограничен достъп до висока степен на секретност на информация на държава, в която президентът се държи като идиот.

Появиха се коментари, че системата с пръстови идентификатори е заимствана именно от Турция, но там вече са се отказали от нея, защото се нарушават човешки права…

Съвсем ясно е, че човешките права се нарушават навсякъде, но има и нещо друго. Ако българинът пътува в Европа и разполага с електронна здравна карта, каквато беше заложена изначално в тази реформа, тя му дава възможност да пренесе информация за кръвната си група, за евентуални алергии. До тази информация може да има достъп всяка една болница в ЕС. Пръстовият отпечатък обаче никъде не могат да го разчетат, съответно не могат да получат каквато и да било информация.

През 2018 г. в ЕС е задължително да бъде въведен единен идентификатор – личните карти ще бъдат с чип. Вътре ще бъде съхранявана тази информация. Значи ние три пъти плащаме за упражненията на Москов и компания. Първия път те въведоха четци за лични карти, които не вършат работа. Втория път ще въведат четци за отпечатъци, които също няма да вършат работа.  Те няма да вършат работа априори, защото ние изключваме бебетата, малките деца и подрастващите. Това означава, че този сегмент на практика остава неконтролиран. Не може една система, която е непълна, да ни се пробутва като работеща и да се гарантира, че тя ще пази интересите ни.

Представете си, че сте клиент на една банка. Оставили сте парите си там. Управителят на банката Ви казва, че неговите служители крадат от Вашите пари, но иска от Вас пари, за да купи устройствата, с които да спре собствените му служители да крадат. Освен всичко друго, иска и Вашия отпечатък, за да попречи на служителите си да крадат. Извинете, Вие ще държите ли парите си в тази банка? Чисто механично искам да ми обяснят как този отпечатък ще спре течовете. Колко са точно течовете, които ще се спрат и как това нещо ще бъде осъществено на практика?

Как гледате на твърдението, че не самите отпечатъци ще се съхраняват в база данни, а ще се генерира „уникален идентификационен номер”? Според здравните власти така няма да се стигне до злоупотреби с биометрични данни.

При компютрите абсолютно всичко е комбинация между единици и нули. Тази цифрова комбинация винаги е обратима, дори когато е криптирана. Целият този код ще бъде собственост на всеки един собственик на болница или поликлиника. Той ще трябва да сравни Вашия отпечатък с някаква съществуваща база данни. Той трябва да свери дали този отпечатък е Ваш, или не е. Което означава, че база данни задължително ще има. Иначе няма как да стане. Всички останали твърдения звучат смехотворно за хора, които работят в IT бранша.

Тази информация задължително е обратима, което означава, че абсолютно всеки, който има достъп до базата данни, може да получи тази информация. Извинете, но хората хакнаха дори имейлите на Хилъри Клинтън… Искам да напомня, че дори и частичен отпечатък, намерен на местопрестъпление, също е отпечатък. Тоест, няма нужда да е отпечатан целия пръст. За да могат да бъдат определени контролните точки, които формират кода, Вашият пръстов отпечатък е сканиран в цялата си пълнота.

Веднъж закачен към компютър, този идентификатор е изключително уязвим. Частните аптеки или медиците в частните лекарски кабинети не могат да носят отговорност. Освен това, пускайки отпечатъците да се разхождат къде ли не, самото министерство се освобождава от отговорност. То оставя едни хора, които нямат необходимата квалификация, да защитават цялото това уязвимо място. Съвсем излишно е то да бъде създавано.

За какво могат да бъдат ползвани тези биометрични данни, ако попаднат в ръцете на недобросъвестни хора?

Много пъти съм казвала, че не е нужно да имате мозъка на злодей. Ако Вие разберете всички неща, които могат да бъдат направени със зла умисъл, Вие ще се превърнете в злодей. Възможно е пръстовият отпечатък на някой, който е неудобен, да бъде намерен до труп. Може чрез такъв пръстов отпечатък да бъдат теглени някакви данни, да бъде осъществен неправомерен достъп до Вашия компютър и телефон. Самият факт, че този процес е необратим, е достатъчно притеснителен.

Съгласете се, че нашите пари в банките се защитават със стандартен ПИН. Но тук става въпрос за една най-обикновена търгашеска история, в която някакви фирми ще продадат някакви устройства, ще интегрират някаква система, ще приберат едни пари и ние ще платим за удоволствието да ни унижават и да се отнасят с нас като с престъпници.

Каква беше реалната причина здравната каса да плати по-висока сума за внедряването на тази система, макар че имаше 4 пъти по-изгодна опция? Не е ли подозрително това, че офертата на одобрената фирма се доближаваше до първоначално заложения от касата бюджет?

Смятам, че ако не двете, то минимум една от фирмите е свързана тясно с представител, който в момента работи в здравната каса и влияе върху целия избор. При всички положения, тук става въпрос за някакви пари, които трябва да бъдат източени. За мен в това няма никакво съмнение. Чисто логически системата не осигурява защитата, която ни обещава. При положение, че някой я е приел с цялата яснота, че тази система няма да работи като хората, това вече е за мен ясно доказателство, че става въпрос за кражба. И ето тук е източването на здравната каса – ние плащаме за нещо, което не получаваме. Освен това ще платим не веднъж, не два пъти, а три пъти.

Доколко основателни са твърденията на Българския лекарски съюз, че за внедряването на системата ще бъдат похарчени не 400 000 лева, а между 5 000 000 и 8 000 000 лева?

Нека да напомним, че в тази цена не влиза софтуерът, не влизат лицензите, не влизат апаратите, които ще бъдат закупени от частните аптеки, от частните лекарски кабинети. В тази сума влиза само една пилотна част. Тоест навсякъде, където след това бъде поставено това устройство, вече ще има допълнителен теч. Освен това фирмите смятат, че след като вече са минали на търг за обществена поръчка, цената на допълнителните устройства, които ще трябва да бъдат закупени впоследствие, ще остане същата. Не смятат това за нарушение, но по този начин заобикалят търговете.

Смятате ли, че въвеждането на подобна система наистина има шанс да предотврати случаите, в които се отчита неизвършена медицинска дейност? Заместник-министър д-р Ваньо Шарков отчете, че все пак с четците за сканиране на лични карти са успели да установят 2500 случая, при които е имало нарушения и така да спестят 3 000 000 лева.

Една такава електронна здравна карта, която е защитена с ПИН и която се ползва в цяла Европа, би била решение. Както виждате, в случая въобще не става въпрос за това. Още повече, че тази електронна здравна карта би позволила смяната на личните карти да продължи по-дълго време. Те работят горе-долу на същия принцип, тоест те ще четат тази информация по същия начин.

В момента без всякакво основание този проект беше променен. Да не говорим, че е много важно да бъдат изработени самите електронни досиета. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването беше правил проекта за тях, те минаха на търг и спечелиха. След това чух, че са се появили в Министерски съвет някакви досиета със съвсем различни параметри. Тук отново са замесени фирмите, които в момента участват в доставката на тези устройства. За мен това означава, че се създава лобистка практика за някакви фирми, които са тясно свързани с хора, които работят в здравната каса или в Министерството на здравеопазването. Крадецът ни обяснява как открадвайки от нас едни пари, които никак не са малко, ще спре някакви течове, които дори не разбрахме в какъв размер са. Ако със сканирането на личната карта са установени 2500 случая на злоупотреби, то те са смешно малко.

Имаше много сериозен отпор и от лекарската гилдия, и от пациентите. Как въобще се стигна до пилотното въвеждане на тази система и дори до това да се заобиколи законът?

Според мен Комисията за защита на личните данни е била подложена на натиск. Мнението й беше друго, но след това рязко се промени и тя одобри цялото това безумие. Другото нещо, на което ставаме свидетели, е разделението, което е факт в цялото ни общество. Видях как разделиха лекарската гилдия на парчета, как една част беше атакувана със сила, друга част беше атакувана с финансиране. Видях как хората бяха отстрелвани един по един. Чухме за хора, които са получили обещания, че ще станат професори срещу съгласието им…

Ако реформите на Москов се правят в ущърб на обществото, кой има полза от това той да остане в политиката?

Тази система и тези отпечатъци са били обект на преговори между България и Турция, а проблемът е бил подценен. Неглижирана е била опасността, а от българска страна са поети ангажименти, които – ако няма граждански натиск – ще бъдат прокарани, независимо колко вредни последици ще има това за България. Най-вероятно това е било разменна монета срещу това да не се пускат бежанци на българска територия. Заради това Бойко Борисов е поел ангажимент, като е решил, че това е по-опасно, а за другото може да направи компромис. Не, не може. Според мен това е една от причините да продължава да стои зад министър Москов. Другата причина е, че на него му е необходимо одобрението на Реформаторския блок, за да продължи това правителство да съществува. За мен всичко е пазарлък. Хората трябва да са наясно, че непрекъснато стават обект на търговия на влияние и на интереси.

Вие смятате, че политиката на Москов е успяла да унищожи Център „Фонд за лечение на деца”, макар че се говореше, че при предишното ръководство е имало корупционни практики. Според Вас основателни ли са обвиненията срещу бившия шеф на институцията Павел Александров?

За жалост не съм чак толкова навътре в нещата. Моето лично мнение като наблюдател е, че такива скалъпени обвинения срещу някого отдавна не са правени. Обвиненията срещу Павел Александров бяха повече от несериозни. Много се надявам този човек да заведе дело срещу България, защото това беше обида и подигравка. Това, което хората бяха постигнали във фонда и което аз съм виждала, е оперативност. Затова смятам, че работата им беше изключително полезна. И този опит да се изтикат гражданите встрани, за да не се пречкат, е меко казано вулгарен, когато става въпрос за опазването здравето на деца.

Смята се, че ръководството е било сменено, за да може парите от фонда са бъдат насочвани основно към български болници, независимо дали на този етап в тях има възможност да се лекуват деца с конкретни заболявания. Освен това някои родители са споделяли, че у нас на децата им са правени ненужни интервенции, като последиците от тях е трябвало да бъдат коригирани в чужбина. Каква е Вашата гледна точка?

Наистина това е проблемът. Моето впечатление е, че се опитаха да превърнат фонда в мини здравна каса, която да финансира медицински дейности в България, вместо да отговаря за лечението на децата в чужбина. Някои от тези случаи са изключително критични и не могат да търпят цялото това забавяне, за да минат по държавните пътеки.

Смятам, че този проблем не доби достатъчно голяма гласност. Под светлината на прожекторите остана Общественият съвет, а родителите са поставени на колене. Тези хора бяха поставени в изключително неизгодно положение. Те бяха най-сигурният източник, който можеше да даде информация за това какво се случва, но знаеха, че така рискуват живота на децата си, защото ритат срещу системата.

Медиите имат грях тук, защото не дадоха достатъчно голяма яснота какво се случва. Липсват и хора, които да излязат на улицата, защото българинът се е дистанцирал. Той вече до такава степен е свръхинформиран, че това нещо е минало прагът на болката. Чувствителността определено намаля.

Москов нарече „удобно информирани каналджии” представители на неправителствените организации, които участват в Обществения съвет. Уместна ли беше тази атака срещу хората, които до този момент следяха всеки детайл от работата на фонда?

Цинизмът на този човек надминава всичко, което мога да приема. Не искам да правя квалификации, но вулгарното му, безпардонното му отношение минава всякакви норми на възпитание, които бих приела за нормални. Дори не само за министър, но и за един обикновен човек. За мен поведението му е като на неврастеник или болен човек.

Нямате ли усещането, че той изпитва чувство за безнаказаност?

Изпитва такова чувство. Затова казвам, че според мен този човек е с диагноза. Поведението му е като на социопат. Но и други хора са виновни за това той да има подобно поведение. Не може човек да си позволи да се държи така, ако няма някой, който да стои зад гърба му и да подкрепя всяка идиотия, която изрече.

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов определи въвеждането на системата за пръстови идентификатори като пиар акция, за да може Москов да замаже неуспеха от всички останали опити за реформи, които така или иначе не са минали в съда. Как гледате на това твърдение?

Според мен и пръстовите отпечатъци няма да минат в съда. Ние просто ще изпаднем в положението, в което бяхме с винетките. Решението на съда излезе твърде късно, след като повече от половин година ние си плащахме незаконните винетки. Според мен цялата тази история ще се повтори и с пръстовите отпечатъци, защото те наистина са незаконни. Нямаше наредба, която да не падне в съда. Но все пак българският съд не може да работи с такава бързина, каквато на нас ни се иска. Това, което лично мен ме притеснява е, че болница „Токуда” доброволно е пожелала да работи с отпечатъците на гражданите. Тоест, дори няма да изчакваме резултатът от едно съдебно дело, а вече някои неща ще са факт.

Според Вас какви други проблемни зони има в сферата на здравеопазването?

Личните ми наблюдения са, че огромна част от българските болници не отговарят на европейските здравни стандарти и ще бъдат затворени. Но това ще обрече на смърт хора, които не биха могли да стигнат до стандартизираните болници. На нас трябва да ни е ясно, че сме в заварено положение и че там не може да се действа така. Става въпрос за общински болници, за бедни болници. Да, условията в тях може да са лоши, но човек все пак може и да оживее. Докато ако трябва да стигне до болница, която се намира на 300-400 километра, може да умре по пътя.

Нека не забравяме, че публичният транспорт не стига до всяко българско населено място. Нека да не забравяме за пенсионерите, които са трудноподвижни. Да не забравяме това, че хората нямат финансовата възможност да се доберат до болниците. Нека не забравяме, че спешната помощ не може да стигне до всяка точка, че забавянето е твърде голямо. Всички тези неща трябва да са съобразени. Това е нещо, за което трябва да се мисли без емоции, да се направят проверки колко болници отговарят на тези стандарти. Да се види постижима ли е промяната при тези, които не отговарят на тях. Категорично против съм такива болници да бъдат затваряни. Преминаването на здравеопазването в частни ръце, като се затварят едни болници и се създават условия за поява на частни, отваря доста голяма дупка и възможност за източване.

Здравният министър ще каже, че болниците не се затварят, а се обединяват…

Ако обединя болници във Варна и Бургас и ги пратя в Сливен, обединението е малко странно. Ако от Шумен трябва да стигнете до Сливен, пази боже от такова обединение. Това вече сме го чували. Не, тук няма нужда от подобно нещо, а от наистина хубав анализ. Според мен този човек се дъни в това да обмисли добре и да създаде здравна карта. Заедно с това трябва да бъдат разпределени здравните дейности по места. Но аз виждам, че той априори е неспособен да намери решение.

За въвеждането на здравна карта се говори от години, но реално не виждаме резултат. Каква е причината политиците толкова често да буксуват, когато се стигне до този въпрос. Липса на политическа воля ли прозира в този процес или има други обстоятелства, които го парализират?

Тя просто не е удобна на нито едни управляващи, защото би попречила на подобни източвания, на приватизиране на тази дейност. Истината е, че у нас системата работи центробежно. Добрите специалисти, попаднали вътре в нея, моментално биват изхвърляни, ако решат да направят нещо както трябва. Независимо дали работят в сферата на здравеопазването, или някъде другаде. Те пречат на едни интереси, на едни пазарлъци, които определено не са в интерес на гражданите, а защитават бизнес или политически интереси, дори и задгранични интереси.

Наскоро здравният министър Петър Москов беше обвинен в това, че не се бори с монопола, че няма никаква политика по отношение на намаляването на цената на лекарствата.

Така е. За мен „Биг Фарма” е стигнала нечувана висота с цените на лекарствата в България. Това мога да го кажа от личен опит, защото ми се е налагало да купувам лекарства от чужбина за мои приятели тук. Знам каква беше разликата в цената на едно и също лекарство, произведено от българска компания. Тук нещата са сериозни и смятам, че отново става въпрос за бизнес интерес. Защо да се напъват да свалят цените, след като имат договори със здравната каса на тази цена, след като това лекарство могат да го продават с една нула отзад? Монополът е ясен – производителят държи цялата аптечна мрежа. Нещата са обвързани, оттам положението става непробиваемо. Не виждам даже да има някой, който да може да окаже адекватна съпротива. От страна на Москов изобщо не виждам такъв опит. Това е недостатък на системата, с който те трябва да се оправят отвътре.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече