Новини от Бълария

Премиерът Димитър Главчев се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи

“България е пример за толерантност и сътрудничество между различни културни общности”.  Това мнение бе споделено по време на среща между министър-председателя Димитър Главчев и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. В разговора участие взеха също министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и главният секретар на изповеданието г-н Джелал Фаик.

„Толерантността се възпитава от най-ранна възраст и затова и темата за образованието е ключова”, подчерта премиерът Главчев. Той изрази принципна подкрепа за общи инициативи, които да възпитават в децата познаване на различните култури и обичаи.

Обсъдено бе и функционирането на трите духовни училища към Главното мюфтийство в Момчилград, Шумен и Русе. Те провеждат обучение по утвърдените програми на МОН, а министерството контролира дейността им чрез регионалните управления по образование. На контрол подлежи и обучението по религия ислям, което следва нашата ортодоксална мюсюлманска общност.

Д-р Хаджи сподели как се осъществява обучението на децата в тях и съчетаването на светското с духовното образование. В тази връзка той сподели и че са подадени документи в МОН за разкриване на нова образователна институция – в София.

Премиерът Главчев увери, че могат да разчитат на подкрепа на държавата за максимално бързи административни срокове и процедури. Участниците в срещата обсъдиха и възможността за акредитиране на Висшия ислямски институт като висше училище по Закона за висшето образование.

Министър Цоков обясни какви са изискванията и стъпките за изпълнение на законовите разпоредби, за да стане това възможно.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече