Новини от Бълария

Русия намери начин да продава тайно петрол на западни страни

Русия намери начин да продава тайно петрол на западни страни, които от началото на войната в Украйна отказват да го купуват директно. Руски танкери са започнали да превозват гориво в египетското пристанище Ал Хамра, където по-късно то може да бъде смесено с местен петрол, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от проследяване на кораби.

Според изданието на 24 юли в Ал Хамра са доставени около 700 000 барела руски петрол. Няколко часа по-късно друг кораб е взел пратка гориво от пристанището, което може да бъде изцяло руско или частично съставено от петрол от Русия. Вторият кораб е бил в пристанището от няколко дни и се е отдалечил от кея, за да позволи на танкера с руски петрол да акостира. Вторият кораб е напуснал Ал Хамра на 28 юли, натоварен почти напълно.

Терминалът Ал Хамра разполага с шест резервоара за съхранение, които могат да поберат 1,5 милиона барела суров петрол. Той е построен за претоварване на суров петрол, произведен в Египет, така че товарите от Русия да могат да се смесват с местно гориво, отбелязва още Bloomberg.

Въпреки че европейските страни вече отказват да купуват руски петрол поради неговата „токсичност“, лидерите на ЕС успяха да се споразумеят за официална забрана на вноса едва в края на май. Европа реши да наложи частично ембарго върху руския петрол, което ще засегне две трети от руския петрол, превозван по море. Износът по тръбопроводи все още няма да бъде засегнат от мярката. Забраната ще влезе в сила в края на 2022 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече