Новини от Бълария

Русия напуска Съвета на Европа

Русия възнамерява да напусне Съвета на Европа. Новината беше съобщена от Министерството на външните работи в страната и цитирано от ria.ru.

Русия няма да участва в това, в което натовците и послушно следващият ги ЕС превръща най-старата европейска организация – в поредната платформа за утвърждаване на западното превъзходство и самолюбие. Нека се наслаждават на общуването помежду си без Русия“ – се казва в изявлението по случая.

Излизането на Русия от Съвета на Европа означава, че страната може да спре да се съобразява с Европейската конвенция за правата на човека. „Враждебните към Русия страни от ЕС и НАТО продължават линията на разрушение на организацията и общото хуманитарно-правно пространство в Европа„, аргументира се още Москва и уточнява, че страната не възнамерява повече да се примирява с „подривните действия“ на западните страни.

Решението на Русия идва, след като на 25 февруари Съветът на Европа взе решение да ограничи правата на Русия като член на организацията заради т. нар. „военна операция в Украйна“. Съветът обаче уточни, че не изключва Русия и тя ще остане член на организацията и страна по конвенциите, включително по Европейската конвенция за правата на човека.

Във връзка с този проблем председателят на комисията на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки написа в своя канал в Telegram: „Съветът на Европа се нуждае от Русия не по-малко, отколкото Русия се нуждае от Съвета на Европа. Готови сме само за равноправно партньорство и диалог. Ако Страсбург преустанови сътрудничеството с Москва, ние ще живеем без организация, която все повече губи европейската си принадлежност и се превръща в ретранслатор на посланията на Вашингто “, каза депутатът. Освен това той нарича правозащитната организация придатък на Европейския съюз, който е започнал да работи според стандартите и моделите на Съединените щати. Според него Съветът на Европа не е предприел никакви действия, докато Украйна е била „напомпвана с оръжие„.

Русия е 39-та държава член на Съвета на Европа. Тя е част от организацията от февруари 1996 г. В същата година тогавашният президент Борис Елцин издаде указ, налагащ мораториум върху смъртното наказание.

Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните от Европа, чиято основна цел е европейската интеграция. Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. В СЕ членуват 47 държави с 800 милиона души население.. За разлика от ЕС, Съветът на Европа няма правомощия да създава закони. Двете организации споделят общ флаг и химн.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече