Новини от Бълария

Русия затвори черноморския коридор за сигурност

Руското министерство на отбраната обяви, че спира коридора за сигурност, определен от Черноморската инициатива. Причина за това са действията на киевските власти и командването на въоръжените сили на Украйна, които са го използвали за водене на военни действия срещу Русия.

Със специално изявление от своето МО Русия обяви, че до изясняване на ситуацията около терористичната акция, извършена от Украйна на 29 октомври срещу военни и цивилни кораби в залива на Севастопол, движението по коридора за сигурност в Черно море ще бъде спряно.

Подчертаваме, че Руската федерация, като основен участник в тези споразумения, не се оттегля от тях, а ги прекратява. В тази връзка движението на кораби по коридора за сигурност е недопустимо, тъй като украинското ръководство и командването на въоръжените сили на Украйна го използват за провеждане на военни операции срещу Руската федерация.

При сегашните условия не може да става дума за гарантиране на сигурността на който и да е обект в посоченото направление, докато украинската страна не приеме допълнителни задължения да не използва този маршрут за военни цели. Като се има предвид фактът, че подписването на споразумението – Инициативата за безопасен транспорт на зърно и храни от пристанищата на Украйна („Черноморската инициатива“) – и неговото изпълнение бяха извършени с посредничеството на генералния секретар на ООН Гутериш, ние представихме позицията си на него и на Съвета за сигурност на ООН“ – заявяват още от министерството.

Военното ведомство подчертава, че разчита на „съдействието на международна организация за получаване на гаранции от Украйна за неизползване на хуманитарния коридор и украинските пристанища, определени в интерес на износа на селскостопанска продукция, за провеждане на военни операции срещу Русия федерация“.

На 31 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с турския си колега Хулуси Акар. Двамата са обсъдили всички въпроси, свързани със спирането от руска страна на изпълнението на споразуменията за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища в рамките на Черноморската зърнена инициатива.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече