Новини от Бълария

Руският посланик допуска, че „Газпром“ може да подпише договор с България

В интервю за „РИА Новости“ руският посланик в България Елеонора Митрофанова допуска, че е възможно подписването на дългосрочен договор за доставка на руски газ между България и „Газпром“. Според нея това може да се случи „с прагматичен подход и политическа воля“ от страна на българските власти. В същото време посланикът уточнява, че този въпрос все още не е разглеждан, тъй като в момента България се управлява от служебно правителство.

Митрофанова също така отбеляза, че Москва не трябва да се страхува, че София може да се откаже от руския газ в полза на втечнен природен газ, тъй като втечненият газ е много по-скъп. „Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на газа, цената на електроенергията е много важна“, добавя тя.

На 27 септември „Газпром“ подписа два договора с Унгария за доставка на газ до края на 2036 г. Руската компания ще продава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно на Будапеща, който ще се доставя на унгарска територия през Сърбия и Австрия.

На 1 октомври „Газпром“ обяви, че прекратява преноса на руски газ за Унгария през територията на Украйна и по този начин Киев загуби възможността да получава транзитен газ от Унгария. Украинското външно министерство нарече решението на унгарските власти неприятелски акт, с който се угажда на Кремъл, и обеща да подаде жалба до Европейската комисия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече