Новини от Бълария

Русия гони български дипломати в отговор на сходни действия от страна на България

Руското външно министерство обяви служители на българското посолство в Москва за персона нон грата. Информация за това се появи на сайта на руското външно министерство в понеделник, 18 април.

На посланика на България в Руската федерация Атанас Кристин бе връчена нота, според която служителите на българското дипломатическо представителство трябва да напуснат страната. Не се уточнява колко дипломати ще бъдат изгонени. „Тази мярка е отговор на немотивираното решение, взето през март от българска страна, за обявяване за персона нон грата на десет дипломати на руското посолство в София“, се казва в сайта на министерството.

На 1 април първият секретар на руското посолство в София беше обявен за персона нон грата. На 18 март София обяви 10 руски дипломати за персони нон грата и им беше даден срок от 72 часа, за да напуснат страната. Тогава руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Москва възприема това като „крайно неприятелски акт„. От българското външно министерство съобщиха, че руските дипломати са обвинени от прокуратурата ни в шпионаж.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че Русия разглежда експулсирането на двама дипломати от България като провокация и си запазва правото на ответни действия. Според нея София не е предоставила ясни обосновки и доказателства за неуместната дейност на руски дипломати.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече