Новини от Бълария

Сърбите решават дали да променят конституцията си, за да се доближи до стандартите на ЕС

В Сърбия, където се провежда референдум за промяна на конституцията, вече са отворени избирателните секции. Допитването до народа е свързано с предвиденото изменение на конституцията на страната в областта на правосъдието. Целта е сръбското законодателство да се доближи до стандартите на Европейския съюз (ЕС).

Въпросът за референдума е формулиран по следния начин: „Съгласни ли сте с потвърждаването на акта за промяна на конституцията на Сърбия?“

Според измененията в Сърбия ще бъде сформиран Висш съдийски съвет (ВСС). Той ще включва шестима съдии, четирима адвокати с най-малко 10 години опит, които ще бъдат избирани от парламента. ВВС сами ще одобряват съдии във всички органи на системата.

Според Републиканската избирателна комисия повече от 6,5 милиона души имат право да гласуват в Сърбия. Гласуването се провежда от 7 сутринта до 20.00 ч. местно време. Жителите могат да гласуват в избирателни секции на цялата територия, с изключение на Косово и Метохия.

Припомняме, че наскоро възможност за изменение на конституцията на Турция беше допусната и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според него работата по документа трябва да бъде прозрачна, а окончателният текст също трябва да бъде предложен за одобрение от народа.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече