Новини от Бълария

Сърбия не желае да се присъединява към НАТО заради загиналите през 1999 г. сръбски деца

Сръбският президент Александър Вучич обясни защо страната му не желае да се присъедини към НАТО. Според него това не може да стане заради загиналите през 1999 г. деца, съобщава „Ройтерс“.

Трябва да имаме добри отношения с всички, те са големи и силни, но никога не трябва да влизаме в НАТО, защото не трябва да забравяме всички деца, които те убиха у нас, и трябва да сме достатъчно силни, за да защитим земята и небето си„, е казал президентът на предизборен митинг.

По-рано Вучич обясни и защо Сърбия отказва да се присъедини към западните санкции срещу Русия. По-специално той отбеляза, че Москва винаги е подкрепяла сръбските власти по въпроса за Косово и Метохия и без руско вето в Съвета за сигурност на ООН Сърбия трудно ще защити своята конституция и териториална цялост.

Вучич е казал още, че познава Владимир Путин по-добре от западните политици и може да разбере „какво му е в главата“. Той е отбелязал, че страната смята и Русия, и Украйна за братски страни и съжалява за случващото се.

Въздушните удари срещу Югославия от страна на НАТО са военна операция, извършена от 11 държави членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г. Кодовото название на офанзивата е операция „Съюзна сила“, а в американския щаб тя е била известна като операция „Благородна наковалня“. Официалната причина за бомбардировките е предотвратяване на подготвяната от югославската армия операция „Подкова“, която цели окончателно етническо прочистване на Косово, където над 90% от населението са албанци, горани, бошнаци и др., а сърбите са незначително малцинство. Това е втората голяма военна операция на НАТО след операция „Преднамерена сила“ в Босна и Херцеговина през 1995 г. Извършена е без съгласието на Съвета за сигурност на ООН поради противопоставянето на Русия и Китай, които традиционно поддържат Сърбия във войните около разпадането на Югославия..

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече