Новини от Бълария

САЩ помолили Русия да спаси световната икономика

Говорителката на Руското външно министерство (МВнР) Мария Захарова каза, че Съединените щати искат Русия да разшири производството на нефт и газ, за ​​да помогне за намаляване на цената им на световния пазар, съобщава „Интерфакс“.

С едната ръка Съединените щати издигат бариери, при това много лицемерно, по въпроса за износа на руски енергийни ресурси на европейския пазар, а другата си ръка протяга, убеждавайки нас и другите страни производителки да добиваме повече, за да свалим цените“ – коментира Захарова.

От няколко месеца САЩ настояват, че е необходимо да се увеличи добивът на петрол, но страните от ОПЕК+ отказват да предприемат такава стъпка.

За да спаси страната от покачващите се цени, Вашингтон обяви планове да използва 50 милиона барела петрол от стратегическите си запаси. Белият дом заяви, че високата цена на горивото вече представлява известен риск за икономиката – както за потребителите, така и за компаниите. Нещо повече, САЩ убедиха и други големи потребители като Обединеното кралство, Южна Корея, Япония, Китай и Индия да използват държавните си енергийни резерви.

От друга страна ОПЕК обяви, че подобни мерки ще доведат до излишък от петрол на световния пазар. Съветът на икономическата комисия (консултативен орган към ОПЕК) прогнозира, че ако тези страни освободят 66 милиона барела от резервите за два месеца, излишъкът на гориво може да се увеличи с 1,1 милиона барела на ден. В този случай излишъкът ще достигне 2,3 милиона барела на ден през януари и 3,7 милиона през февруари. Някои членове на алианса на страните износителки вече обявиха, че могат да отменят планираното увеличение на производството си през януари.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече