Новини от Бълария

САЩ се страхуват да признаят Русия за „спонсор на тероризма“ поради „непредвидими последици“

Съединените щати не възнамеряват да включват Русия в списъка си със страни, които са „спонсори на тероризма“. Властите се опасяват, че ако това се случи, ще се стигне до редица негативни последици.

Според американския посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Майкъл Карпентър подобен ход може да попречи на зърнената сделка. „Имаме доста специфични вътрешни законодателни норми по отношение на държавите, спонсориращи тероризма. Вярваме, че прилагането на това законодателство ще ограничи нашата способност да предоставяме хуманитарна помощ на окупираните части на Украйна и да насърчаваме други действия, които смятаме, че са в интерес както на Украйна, така и на Съединените щати„, заяви политикът, цитиран от западни медии.

Изказването му идва малко следкато Европейският парламент прие резолюция, признаваща Русия за „държава спонсор на тероризма“ заради войната в Украйна. За това решение гласуваха 494 депутати, против бяха 58, въздържаха се 44.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обаче работи със законодателите в Конгреса за увеличаване на натиска върху Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в ефира на CNN. В същото време според него Щатите искат да избегнат негативните последици, които биха довели до включването на Руската федерация във въпросния списък. 

Проучваме различни методи, към които можем да прибегнем, за да увеличим натиска (върху Руската федерация). Работим с Конгреса по законодателство, което би ни помогнало да преодолеем някои от трудностите, свързани с вписването на (държави) като спонсори на тероризма, което, както отбелязахте, може да има непредвидими последици“ – заяви той.

Ръководителят на Държавния департамент също така добави, че антируските санкции на САЩ имат незабавно въздействие, което „се увеличава с времето„.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече