Новини от Бълария

САЩ тайно са изпробвали хиперзвукова ракета през март

В средата на март САЩ тайно са провели тест на хиперзвукова ракета, който е бил успешен, съобщава CNN, позовавайки се на източник от Пентагона. Според него тестовете не са докладвани публично, за да се предотврати ескалация в отношенията с Русия.

Става въпрос за ракета, която се разработва като част от Концепцията за хиперзвуково въздушно-реактивно оръжие (HAWC). Ракетата е изстреляна от стратегически бомбардировач B-52 над Тихия океан и е прелетяла над 300 мили (482 км) на височина над 65 хиляди фута (19,8 хиляди метра). Максималната му скорост на полет е поне пет пъти по-висока от скоростта на звука.

Според Пентагона при изпитанията на ракетата „са изпълнени всички основни задачи“. Точният срок на изпитанията не се посочва, но CNN уточнява, че те са се състояли няколко дни след като Русия е използвала ракетната система „Кинжал“ по време на военна операция в Украйна. Министерството на отбраната на Руската федерация обяви първото използване на „Кинжал“ в Украйна на 18 март.

През март САЩ отмениха тестовото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Minuteman III“, за да намалят ядреното напрежение с Русия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече