Новини от Бълария

САЩ ускоряват модернизацията на атомните бомби в Европа

Съединените щати планират да заменят ядрените бомби B61 в базите на НАТО в Европа с модернизирана версия B61-12 през декември 2022 г. вместо следващата пролет, съобщи „Politico“, позовавайки се на дипломатическа телеграма и на два източника. Според някои от източниците на изданието това е свързано с напрегнатата ситуация в Украйна, други обаче твърдят, че това е „част от отдавна планирана модернизация“.

Според вестника американски служители са обсъдили модернизацията на бомбите на закрита среща на НАТО в Брюксел. Този ход за замяна на стари оръжия с по-нови версии в различни депа в Европа с цел потенциалната им употреба от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители идва на фона на повишено напрежение около руските заплахи за използване на ядрени оръжия в Украйна и нарастващо предизвикателство, че Западът трябва да предпази Москва от използването на ядрени оръжия“, обяснява още „Politico“.

Въпреки това говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че модернизацията на американските ядрени оръжия B61 продължава от много години. „Подмяната с B61-12 е част от отдавна планирана модернизация. Няма нищо общо с текущите събития в Украйна“ – твърди той. Планира се ядрените бомби B61, разработени през 60-те години, да бъдат заменени с B61-12 във въздушните бази в Германия, Италия, Белгия, Холандия и Турция. Според Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация на Федерацията на американските учени, подобренията не са свързани с ядрения заряд, а включват премахване на парашута и инсталиране на нов комплект за опашка.

През февруари Пентагонът обяви плановете си за завършване на сертифицирането на ядрената бомба B61-12.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече