Новини от Бълария

САЩ заплашват Франция след призива на Макрон Европа да не се намесва в конфликта между Китай и Тайван

Републиканският сенатор Рубио призова Франция да напусне ЕС и да се справя с Украйна без САЩ

Американският сенатор от Флорида, републиканецът Марко Рубио, се обърна с остър тон към френския президент Еманюел Макрон след призива му Европейският съюз да не взема страна в конфликта между Китай и Съединените щати за Тайван. Във видео, публикувано на страницата му в Туитър, сенаторът призова Франция да напусне Европейския съюз и сама да се справя с конфликта в Украйна. Ето какво още заяви американецът:

Говорейки за ненамеса в чужди конфликти, трябва да попитаме Европа дали той говори от нейно име? Тъй като сега сме доста силно ангажирани с въпроса за Украйна, ние харчим много от парите на нашите данъкоплатци за европейския (конфликт, бел. ред.) … И аз подкрепих това, защото смятах, че е съюзник на нашите съюзници е в съответствие с международните интереси на Съединените щати“. Освен това политикът отбелязва, че ако ЕС не е готов да избере страна в конфликта между САЩ и Китай, тогава Вашингтон не трябва да участва в конфликта в Европа, а да се фокусира върху китайската заплаха.

Тези думи са провокирани от заявлението на Макрон, че Европейският съюз не трябва да следва сляпо зададената външнополитическа позиция и да бъде въвличан в конфликти на други хора, по-специално в контекста на конфронтацията между САЩ и Китай за Тайван. „Ние, европейците, заинтересовани ли сме да ускорим разрешаването на тайванския въпрос? Не“, подчерта държавният глава.

Очевидно тези думи доста са изнервили американският републиканец.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече