Новини от Бълария

Създават онлайн платформа за социалните предприемачи

„Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми, например, демографски, интеграция на лица с увреждания, от малцинствата или изпаднали в някаква трудност. Чрез определен бизнес модел социалните предприемачи се опитват да разрешат тези проблеми.“ Тази кратка и ясна формулировка на понятието „социален предприемач“ даде проф. д-р Николай Денчев, заместник-ръководител на катедра „Бизнес“ към Свободния университет в Брюксел, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по телевизия „Блумбърг“.

Основните проблеми, които проф. Денчев посочи в социалното предприемачество, са липсата на финансови средства, липсата на контакти и социална мрежа, както и недостатъчна бизнес компетенция от страна на самите предприемачи. Най-често те ръководят малки организации, които с много труд и желание се опитват да постигнат целите си. За съжаление досега не са били обект на обществено внимание и съответно хората, които биха им били от помощ, не знаят за тях.

Точно липсата на двустранна връзка – между социални предприемачи и подпомагащи ги организации и фирми – професорът се надява да бъде запълнена със създаваната в момента онлайн платформа www.bg-impact.org. Тя е адаптирана версия на белгийска платформа, в която вече са регистрирани над 300 социални предприемачи и над 100 организации, които ги подпомагат.

Проф. д-р Николай Денчев обясни в ефира на „Бизнес старт“, че голяма част от социалните предприемачи в западните държави на ЕС се развиват благодарение на филантропски инициативи от страна на църквата, държавата и бизнеса. България, от друга страна, може да се похвали с добре развити кооперативни съюзи с дългогодишна история, както и с общински социални предприятия. Проф. Денчев посочи като пример партньорството с „Клъстер Тракия икономическа зона“. За инж. Пламен Панчев, председател на сдружението и създател на най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, социалното предприемачество е част от успешното развитие на „новото поколение“ – въглеродно-неутрални индустриални паркове. Гостът говори и за помощта на директора на Клъстера Катя Стайкова за осъществяването на връзка с фирмите от зоната. В ТИЗ работят много чужди компании, които имат програми по корпоративна социална отговорност, и активно работят по разрешаването на социалните проблеми.

Клъстер Тракия икономическа зона“ беше част и от организираните преди дни кръгли маси за социалното предприемачество в София и Пловдив, които се случиха благодарение на проекта по Еразъм+ Elanet, Свободния университет Брюксел, Университета за национално и световно стопанство и Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България. Идеята е да се създаде динамика, която да консолидира екосистемата за социално предприемачество. Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България е организатор и на предстоящия от 29 септември до 4 октомври в Пловдив Девети европейски форум за социално предприемачество„.

Гостът обясни и как е започнала цялата инициатива за популязиране и подпомагане на социалното предприемачество. „Бяхме се събрали на кръгла маса с краля на Белгия, който зададе въпроса дали може да се покажат 1000 успешни примера за социално предприемачество. В Белгия има 17 000 регистрирани такива, което означава, че задачата не е трудна. В България са около 3 500“, посочи проф. Денчев. Той смята, че университетите могат да окажат огромна помощ на социалните предприемачи, както обучавайки ги на знания и компетенции в различни теми, така и със своите многобройни контакти.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече