Новини от Бълария

Шпионски функции откриха в детска играчка

Детската играчка под формата на телефон се оказа опасна – експерти са открили в нея възможност за дистанционно наблюдение, съобщава изданието „TechCrunch“.

Става въпрос за играчка на популярната марка“Fisher-Price“, наподобяваща стационарен телефон. Уточнява се, че устройството е много популярно в САЩ и се подарява както на деца, така и на възрастни. Устройството има високоговорител и микрофон, които се свързват със смартфон чрез Bluetooth по време на разговор.

Журналистите от „TechCrunch“ са установили, че играчката има шпионски функции. Те се задействат след използването на телефончето, когато връзката между него и смартфона на потребителя се прекъсва, но Bluetooth връзката остава отворена дълго след това. На теория това позволява на неизвестно лице да се свърже с устройството и да подслушва разговорите на потребителя.

Авторите на изследването отбелязват, че тази неочаквана възможност не е описана в инструкциите за употреба на устройството.

Подобен проблем нашумя и преди време, когато специалисти от компанията „Dr. Web“ съобщиха, че интелигентните часовници за контрол на децата са слабо защитени и могат да бъдат опасни за потребителите. „Родителите трябва да бъдат внимателни, когато купуват евтини смарт часовници за децата си, поради рисковете при свързването им с интернет“, казаха експертите, цитирани от Bleeping Computer.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече