Новини от Бълария

СКАНДАЛ! Мошеникът от “Глобал Маркетс” Ивайло Николов източва държавата през Фонда на фондовете

Бившият “лейтенант” на финансовата пирамида днес е съдружник на скандалния фитнес инструктор Лазар Ангелов

Ново, доходоносно поприще за реализиране на финансови измами в особено големи размери, е намерил разследваният за множество престъпления срещу банковата и парична система Ивайло Николов, с колоритния прякор “Бамби”.

Припомняме, че Николов е герой на множество разработки в “Господари на ефира”, разкриващи как той и ортаците му склоняват нищо не подозиращи български и чужди граждани да инвестират пари в избрани от “Глобал Маркетс” световни компании, но в момента, когато пожелаят да изтеглят натрупаните капитали, мошениците закриват фирмите и офейкват. Разследвания срещу него и бандата му се водят на няколко континента.

В наши дни “Бамби” е инвестирал част от завлечените пари във верига вендинг автомати за здравословно хранене, заедно с известния фитнес инструктор Лазар Ангелов. Последният е познат на широката публика най-вече с разсъблечените си фотосесии и участието му в чалга клипове. Общата им компания “Health in a Box“, една от отличените в  Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“, а причина за това е интегрираният постерминал в машините за самообслужване, от където потребителите могат безкасово да си купят протеинови вафли, шейкове, сладкиши без захар и други глезотии за фитнес маниаци.

Ивайло Николов-Бамби (вдясно), заедно със съдружника си Лазар Ангелов

Зад привидно благородната инициатива да предлагат на българите полезни и диетични храни, Ивайло Николов е намерил хитър начин да източва националния и европейски бюджет, сигнализираха наши източници от финансовото разузнаване, които вече дишат във врата на тариката.

Оказава се, че негова фирма на име “Хелт ин Бокс” с  ЕИК 206247237, в качеството си на новосъздадена и иновативна компания, получава държавни пари от Фонда на фондовете и от частни фондове, които са под регулация на КФН. В публикация на сп. “Форбс” откриваме, че един от тези фондове е Innovation Capital, който помага основно на новосъздадени компании в България да намерят най-точния път за своето развитие. 90% от капитала му е предоставен именно от Фонда на фондовете, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014–2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Фонда за регионално развитие на ЕС.

След като през 2020 г. Фондът на фондовете разпределя между четирите избрани фонд мениджъра и ресурса, предвиден за технологично развитие, Innovation Capital вече разполага с 21.1 млн. евро, 19.3 млн. евро от които са публични средства, а останалите 1.8 млн. евро са набрани от частни инвес­титори.

Накратко – говорим за държавни и европейски пари, получени по оперативни програми, чийто краен получател следва да бъдат стартиращи дружества, разработващи модерни, иновативни и полезни за потребителите и икономиката продукти и услуги.

Ивайло Николов-Бамби (вдясно), заедно със съдружника си Лазар Ангелов

Ивайло Николов, който прочее още през 2019 г. е бил засичан на неформални срещи с ключови фигури, свързани с Фонда на фондовете, най-накрая е намерил начин как да сложи ръка на част от бюджетното финансиране. Зад на пръв поглед благородното му бизнес начинание, разследващите са открили рафинирана схема за точене на средства. Това става чрез фирми-доставчици, надписващи многократно стойността на оборудването и консумативите, които предоставят на “Хелт ин бокс”.

Основния доставчик на оборудване за “Хелт ин бокс” на Ивайло Николов е друг герой от “Господари на ефира”, чиято кариера е свързана с “Глобал Маркетс” в качеството му на директор “Пазарни проучвания”. Това е Роберт Димитров, който в наши дни се подвизава като доставчик. Ръководената от него фирма продава на бившия му колега “Бамби” оборудването за вендинг машините на няколко пъти по-високи цени от пазарните.

Ивайло Николов-Бамби (вдясно), заедно със съдружника си Лазар Ангелов

Така Ивайло Николов доказва по-големи производствени разходи и съответно – привлича по-високо финансиране през Фонда на фондовете. Логично – държавата се ограбва и ощетява, защото плаща двойно и тройно за несъществуващи разходи. Парите, разбира се, са поделяни между “Бамби”, ортака му Роберт, шефовете на фондовете и чиновници във Фонда на фондовете, в ущърб на държавния бюджет и на българските граждани.

На пръв поглед всичко изглежда легално и регулярно, но на практика държавата и фондовете са ощетени със стотици хиляди левове за две години, твърдят източниците ни от финансовото разузнаване.

Източник: crimesbg.com

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече