Новини от Бълария

Спират телевизиите „Russia Today“ и „Спутник“ в България

СЕМ (Съветът за електронни медии) спира излъчването на някои руски телевизии на територията на Република България, като изтъква няколко причини за това. На първо място се посочва „грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна„.

По-конкретно става въпрос за забрана на руските програми „Russia Today“ и „Спутник“ и на техните производни канали.

Като други фактори, довели до това решение, от СЕМ посочват предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна, включително и оповестените в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 27 февруари 2022 г. мерки за забрана на тези руски програми.

На решението са повлияли и предложенията от Министерство на външните работи на Република България за предприемане на координирани ограничителни мерки спрямо Руската федерация, включително по отношение на руската пропаганда и дезинформация.

Според СЕМ препредаването на територията на страната на чуждестранни програми с руски произход или близки до настоящото правителство на Руската федерация „могат да разпространяват съдържание, подбуждащо към омраза, дезинформация, дискриминация, нетолерантност, за да оправдаят военните действия срещу Украйна„.

Припомняме, че задължението на Съвета за електронни медии е да лицензира, да регистрира и да осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги. На първа страница в сайта на СЕМ е отбелязано, че „в дейността си той се ръководи от интересите на обществото, защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на електронните медии„. Дали спирането на определени канали по политически причини съответства на тези цели, всеки може да прецени сам.

Решението подлежи на оспорване в 14-дневен срок от оповестяването му пред Областния административен съд в София.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече