Новини от Бълария

Статуята „Викът на украинската майка“ се оказа стара творба, създадена по друг повод?

Не дай Боже да изпаднеш в беда и градските демократи да са на твоя страна. Съчувствам на всеки, чиято кауза някога е получавала подкрепа от тази болна, но патологично самовлюбена общност“ – написа във Фейсбук Кристиян Шкварек от групата на Европейските консерватори и реформисти в България.

Повод за възклицанието му стана инсталирането на статуята „Викът на украинската майка“ в центъра на София, по-точно в Княжеската градина в София, срещу Паметника на съветската армия. Идеята на скулптурата е да осъди действията на Русия срещу Украйна. Автор на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов.

В социалните мрежи обаче се появи информация, че скулптурата нито е нова, нито е направена по повод войната на Русия и Украйна. Ето какво още написа Шкварек във Фейсбук:

От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата. Трябваше да бъде скулптура „Украинска майка“, а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена… преди години. Просто не са успяли да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно.

Тоест – създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание. А хиляди полезни идиоти им се радват само, защото е инсталация „от правилната страна на конфликта“. Ако беше от другата щяха да са потресени„.

Снимка: www.facebook.com/kr.szkwarek

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече