Новини от Бълария

Страните от „азиатското НАТО“ ще си сътрудничат в космоса, киберсигурността и 5G

Страните от Четиристранния диалог за сигурност (QUAD), наричан още „азиатски НАТО“, се съгласиха да си сътрудничат в космоса, киберсигурността и развитието на 5G. Това се посочва в съвместно изявление на държавите.

Така САЩ, Япония, Австралия и Индия ще обменят сателитни данни, насочени към мониторинг и регулиране на изменението на климата, както и за предотвратяване на природни бедствия. Освен това те ще създадат екип за киберсигурност и инфраструктурни партньорства, включително с Европейския съюз.

Освен това е известно, че през 2022 г. членовете на QUAD може би ще провеждат учения за борба с пандемията от коронавирус. „Ние се ангажираме с общите глобални цели да помогнем за ваксинирането на света, да спасим човешки животи сега, включително чрез засилване на глобалното финансиране за здравна сигурност и политическо лидерство“, се казва в документа.

Първата лична среща на лидерите на страните членки на QUAD се състоя на 24 септември във Вашингтон. Страните обсъдиха въпроси за борба с коронавируса и ваксинацията, изменението на климата, новите технологии, космоса, чистата енергия, хуманитарния обмен. Четиристранният диалог беше създаден през 2007 г. с цел да осигури сигурност в азиатско-тихоокеанския регион.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече