Новини от Бълария

Циганска работа! Бесни социолози питат: Ваня Григорова ли поръча и плати фалшивото проучване за София?

Изследването е изготвено с груби грешки, агенцията е със запорирани от НАП сметки

Грозно подобие на социологическо проучване на агенция ЕСТАТ, в което кандидатката на БСП за кмет на София Ваня Григорова е изкарана едва ли не победителка в изборите за местна власт, циркулира от сутринта по всевъзможни медии.

С редакцията ни се свързаха няколко независими един от друг социолози и управители на маркетингови агенции за да кажат, че изнесените от псевдо колегите им данни са не просто сбъркани. Те са откровено лъжливи, манипулативни и крайно непрофесионално написани. Нещо повече – погазени са всички правила на социологията, но и на здравия разум.

В претендиращият за социология пасквил пише, че електоралните предпочитания на избирателите за кмет на София към момента са 27,8% за кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, 20,6% за кандидата на БСП Ваня Григорова и 18,7% за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. В извадката са интервюирани 800 софиянци в периода 29 септември – 9 октомври. 6,4% събира кандидатът на „Синя София“ Вили Лилков, 4,7% кандидатът на „Възраждане“ Деян Николов, 2,4% – кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев.

“Това е абсурд”, разкрещя се известен с левите си пристрастия социолог, който редовно познава крайните резултати на вотовете за централна и местна власт. “От началото на кампанията пуснах две извадки за София и моите данни, за които си залагам главата, сочат точно обратното. Григорова е трета и то с много зад първия и втория. Дори представих данните на “Позитано”. От ЕСТАТ да си сдъвчат дипломите и да ги изядат, така не се прави!”, разпалено обясни професионалистът.

Той даде и конкретен пример колко сбъркано е проучването. “Най-вече не е адекватно Вили Лилков да е с повече проценти от “Възраждане”-чисто електорално това е абсурд. Друг абсурд е БСП да е втора политическа сила в София”. И разясни, че откакто в България се прави предизборна социология, тя винаги извежда закономерността, че електоралната тежест в национален мащаб винаги рефлектира върху местния вот, без оглед на личностите. “Възраждане” са в подем, нищо чудно на един предсрочен парламентарен вот да стане втора. Това са близо милион избиратели. Част от тях ще се прелеят към техния кандидат Диян Николов, който е доста по-харесван от Григорова. Левите гласоподаватели са и националисти, а за нея се шушука, че е циганка. “Те червените хора не я припознават, тя се оглежда в балотажа”, коментира източникът ни без да издава какво сочат данните на неговата агенция.

Друг социолог пък издаде мръсна тайна на колегите си от ЕСТАТ. “Те са нелегитимни, работят на черно. НАП им е запорирал сметките и вземат пари под масата”. Казаното идва да потвърди, че проучването не е изгонено по утвърдените стандарти и не може да претендира за легитимност.

“Закъсали са за пари и са излъгали Ванчето Григорова да й направят менте изследване, а тя да бръкне в черната каса и да ги захрани с някоя друга хилядарка”, разясни той и отказа да коментира фалшивите данни на ЕСТАТ.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече