Новини от Бълария

Турски политик обяви, че страната му и Русия започват да търгуват с националните си валути

Турция и Русия преговарят усилено, за да започнат да търгуват помежду си с националните си валути, а САЩ нямат възможност да се намесят, пише в колонката си във вестник „Aydınlılk“ Хакан Топкурулу, председател на бюрото за икономически политики на турската проруска Патриотична партия.

През август говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че щатският долар е престанал да бъде надеждна резервна валута и че това е опасение, споделяно от много страни. Преди това руският вицепремиер Александър Новак, след среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, каза пред репортери, че лидерите на двете страни са се договорили да започнат частични плащания в рубли за доставките на руски газ за Турция.

През август китайският посланик в Русия Джан Ханхуей съобщи, че Китай ще продължи да увеличава разплащанията в национални валути в търговията си с Русия.

„...Обменът между Турция и Русия се извършва в рубли. Той работи като добре смазан механизъм… Търговията с национални валути върви с пълна сила. САЩ няма как да се намесят. САЩ режат клона, на който седят. Сега в търговията между Турция и Русия няма долар, който да се приема за световна резервна валута“, заявява още Хакан Топкурулу.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече