Новини от Бълария

Умерената сирийска опозиция са терористи от цял свят

Американците са последните хора, които могат да четат морал на света

Интервю на Десислава Пътева с Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България
Снимка: Антоанета Киселинчева

Господин Ибрахим, свидетели сме на това, че ДАЕШ вече започва да използва деца при своите терористични атаки. Може ли да се счита, че джихадистите се обръщат към този метод за всяване на терор, тъй като младите умове много по-лесно могат да бъдат манипулирани, преминават и по-лесно през контролните пунктове, но и е значително по-шокиращо за всички, когато разберат, че дете се е взривило?

Инструментът на тероризма винаги се променя. Това е една от силните страни на терористите – че могат много лесно да преминават от един метод към друг метод. Безспорно децата са по-лесно манипулирани и са далеч от очите на службите. В същото време има един много важен фактор – там, където терористите са окупирали някаква географска местност и остава някаква част от населението, децата не ходят на училище. А ако ходят на училище, то там вече се преподава материалът, който се преподава в самата Саудитска Арабия. Това е културата на уахабитското мислене, което няма нищо общо с исляма. Когато на едно дете това му се преподава в училище, то смята, че това е нормално. По този начин много лесно можеш да го убедиш да извършва такива зверства.

Терористичната организация умишлено използва думата „държава”, тя нарочно е наложена в медийното пространство – това е планът, с който са дошли тези терористи от цял свят. Целта им е да завземат една територия в този регион, и тази територия ще бъде между Ирак и Сирия. Това е пустиня, но е много богата на петрол. Тази така наречена „държава” ще бъде копие на Саудитска Арабия. Ще бъде не сателит на САЩ, както се опитаха да я изкарат, а база на САЩ. 

Лозунгите за коалиция срещу тероризма са много смешни. За година и половина стотици хиляди цистерни са транспортирани в пустинята, американските самолети и спътници не ги видяха, а руснаците за два месеца ги бомбардираха всичките. Така че цялата тази какафония е измислена и тероризмът е инструмент. 

Какъв е начинът ДАЕШ да бъде унищожена? Изглежда нелогично най-мощната армия в света, тази на САЩ, заедно с НАТО, плюс Русия, да не могат толкова време да се справят с джихадистите? Какво е Вашето мнение? 

Наричат тези терористи муджахидини, когато работят в полза на САЩ, както стана в Афганистан. Когато направят атентат в Европа, изведнъж стават терористи. Тези хора са терористи. Може би не са били виновни, може би някой ги е манипулирал в началото. Не казвам, че всяко момче, тръгнало от Великобритания или от Афганистан, или от Мароко в душата си е терорист. Има хора, които работят с тях, има хора, които им промиват мозъците. 

Тероризмът може много лесно да се пребори. Това са медийни манипулации, това са измислици на САЩ. Доктрината е да има сблъсък на цивилизации, сблъсък между християните и мюсюлманите. Можете ли да ми кажете какво правят имами, които са саудити, във Франция? В тези квартали, в които има само мароканци. И какво прави литературата, която идва от Саудитска Арабия във Франция, в Белгия, във всички европейски държави? Да не говорим за арабските страни – за Пакистан, за Афганистан и т.н.

Първо, ние им позволяваме да влизат в Европа и да работят с тези деца. Някои от предците на тези деца живеят в Европа от 100-200 години, тоест тези деца вече европейци. Ние позволяваме да бъдат манипулират, да се разпространява литература. Няма никакъв проблем да влезеш в интернет и да гледаш някакъв проповедник подбуждащ към тероризъм. Едва сега Twitter затваря тези канали на комуникация. Ако направите опит и тероризирате една котка пред камера, а после пуснете видеото в Youtube, много бързо ще го махнат. Но клането на един човек си остава, защото някой има интерес това да се популяризира. Има интерес също да се говори, че ислямът е терор, а това не е така. Аз съм мюсюлманин, живял съм в мюсюлманска общност и около мен никой не мисли по този начин. Откъде идва тази идеология? Идва от Саудитска Арабия, от уахабизма.

Тоест, т. нар. радикален ислям всъщност е изфабрикуван за определени цели?

Ако трябва да говорим за основата, ислямът съществува от 1400 години. Християните са живели в тези земи 600 години преди исляма. Църквите продължават да съществуват, християните продължават да съществуват. Де факто, радикализацията е нещо ново за Средния Изток. Ще дам конкретни примери. Църква, която се намира в центъра на град Хомс е стояла там 2000 години, никой не я е закачал. Когато дойдоха революционерите на Запада, едва тогава църквата беше опожарена. Така ги наричам аз, сирийски революционери от цял свят – от Либия, от Саудитска Арабия, от Франция. Изгоряло е цялото това историческо богатство. Вземете град Малуля – там единствено в цял свят се говори на езика на Христос. Той се намира до Дамаск. В този град има християни, има и мюсюлмани, но всички говорят арамейски език. Винаги са живели заедно. Малуля е перла за християнството. Там и мюсюлмани ходят да правят курбани, а не само християните.

Дойдоха революционерите на Джабхат ан Нусра, влязоха в Малуля и разбиха града. Започнаха да стрелят, да вадят очите от иконите на Дева Мария и на Христос. И накрая, когато сирийската армия и Хизбула са отишли да освобождават това място, Башар Асад започнал да помага на поповете да прибират иконите. Но светът не вижда това. Светът набляга на това, че терористите избиват християните, но не казва, че мюсюлманите са отишли след това да освобождават град Малуля от терористите. Някои в България наричат Хизбула терористична организация, което няма нищо общо с истината.

Сирийската армия е съставена от части от целия сирийски народ – повечето са мюсюлмани, но има и християни. Хизбула са изцяло мюсюлмани. Християните в Сирия не са малцинство. Повечето мюсюлмани в Сирия са били християни навремето. Просто са приели исляма, когато е дошъл в Сирия. Също като помаците в България, които са приели исляма. Не можем да говорим за тях като за турци. Така и християните в Сирия са истински сирийци, и мюсюлманите са истински сирийци, освен някои, които са останали навремето с ислямската армия, която е дошла в Сирия. Навремето от Мека е тръгнала една армия към Дамаск, но са останали някои хора от Саудитска Арабия в тези земи.

Така че борбата срещу тероризма е много лесна, но трябва всички наистина да работят срещу него. А не едните да работят за тероризма, а други привидно да работят срещу тероризма. Допреди събитията във Франция около „Шарли Ебдо”, никой не беше работил срещу тероризма – от България, през Румъния, Сърбия и Белгия до Франция, Норвегия, Англия и САЩ. Терористите са били изпратени там с една цел. И докато се счита, че тероризмът е средство за постигане на цели, няма как да се преборим с него.

В Казабланка Лоран Фабиюс, бившият министър на външните работи на Франция, беше казал, че ислямистите вършат чудесна работа в Сирия. Когато трима терористи влязоха в „Шарли Ебдо”, цялата френска армия тръгна да ги търси, а в Сирия е забранено армията да се бори срещу тях. Виждате ли двойния стандарт? От една страна, ние ги допускаме в нашите общества, защото саудитите плащат много пари, и защото американците имат интерес от този терор, за да оправдаят сблъсъка на цивилизациите. Като се разпадна Съветския съюз, те вече нямат враг. Трябва да си създадат такъв.

И тук нещо трябва да се спомене. Срещу ислямския тероризъм най-много се борят арабските армии, които са съставени от мюсюлмани – иракската армия, сирийската армия, египетската армия, тунизийската армия. Те се борят срещу тероризма, а не САЩ. Американците само обикалят в небето и стрелят наляво-надясно по измислени мишени.  

Много експерти, в това число и Вие, смятат, че ИДИЛ е само една терористична организация и не трябва да бъде легитимирана като държава. Само че от терористична формация тя се трансформира в идеология, която се разпространява много бързо по цял свят. Как би могъл да бъде прекъснат този процес? 

За жалост, жертви има вече и в Европа. Но ако питате сирийците, те не мразят европейците. Някои от тях обаче се радват, че хората започват да съчувстват на сирийците и на иракчаните. Жертвите на тероризма са стотици хиляди, но светът не ги виждаше, докато това не се случи в Европа – в Белгия и във Франция… Разбира се, ние заклеймяваме жестоко тези атаки.

А как си обяснявате този двоен стандарт в реакциите на европейците? 

Това се случва заради собствениците на медии в света. Работя против агресията срещу Сирия от шест години в България, поддържам сирийското правителство. Една телевизия едва след 5 години ме покани за участие, след молбата на сирийското легитимно правителство към Москва да помогне във войната срещу тероризма. Трябваше да имат събеседник на един от т. нар. „революционери” в Сирия. Този човек живее в България и всеки ден е в тази телевизия. Добре, защо не показват и другата гледна точка? Всичко е контролирано.

Когато ние тук излизаме на протест пред турското или американското посолство, или излизаме на митинг в подкрепа на сирийското правителство, над 60% от протестиращите заедно с нас са български граждани. Тоест те знаят каква е истината. Когато излиза така наречената опозиция, може би с тях няма нито един българин. Медиите работят за тях, но обществото в България е по-отворено, отколкото във Франция, в Белгия, в Англия, където манипулацията е много силна. В България от 20 години насам я има тази атака, но преди това българският народ е бил приятел на тези режими, които сега искат да ги преборят – на светските държави като Либия, на Алжир, на Сирия, на Египет. 

Защо тази терористична организация се разпространява много бързо и защо трябва да бъде легитимирана? Преди 100 години имало план в Средния Изток, когато се е разпаднала Османската империя. Тогава са разделили областта Шам – това е голямата Сирия, която в момента наричат Лeвант. Тя се състои от Сирия, Ливан, Палестина и Йордания. Планът е бил да дадат Палестина на евреите, Ливан в бъдеще да бъде база на Франция. Наричат Ливан „дъщерята на френския народ”, всички там говорят френски, имат френска култура. Сирия също е била към Франция, но не са успели толкова да я асимилират, а Ирак е бил под властта на британците. Но през XXI век, който наричат американския век, трябва да има друг план за този регион, който да съответства на американските стратегии. Ще има промяна в географията и в политиката. Едни държави ще бъдат раздробени, а други ще бъдат създадени. Това е планът на САЩ. В Израел вече няма да има палестинци, те трябва да бъдат изгонени, а в момента са около 20%. И това ще бъде чиста държава, която може да се разшири към Ливан и към Сирия. Ще възникне кюрдска държава, за която ще бъдат взети територии от Турция, от Сирия, от Ирак и от Иран. В Израел ще бъдат само чисти евреи, на другото място ще бъдат само чисти кюрди. Между тях ще има „Ислямска държава”, в която още има само крайни сунити, които са като Саудитска Арабия.

Именно затова тази т. нар. „държава” взема мощ от тези, които се наричат господари на света. Останалата част от Левант ще бъде раздробена на малки държави – също на етнически и религиозен принцип. Друзите ще имат държава, алевитите (алианите) ще имат държава, християните ще имат държава, умерените сунити ще имат няколко държави, защото в тази област от света има умерен ислям – в Сирия, в Ирак, в Ливан. Но умерените мюсюлмани и другите, които ги наричат малцинства – те не са малцинства, това са истинските жители на този регион, ще образуват малки държави, които ще се страхуват по-нататък от Кюрдистан, от Израел и от „Ислямска държава”. И ще бъдат принудени да повикат чужди сили да ги пазят, както навремето е било при колониализма. Но колонизатор ще бъде само САЩ. Затова няма начин т. нар. „Ислямска държава” да не процъфтява, защото това е планът. Но Сирия осуети този план и той няма да бъде осъществен.

Наскоро вие цитирахте доклад, който посочва, че в рамките на близо четири години около 360 000 терористи от цял свят са били обучени и пренасочени към Сирия. Кой ги е обучил? Кой ги е пренасочил? Как си обяснявате това, че службите на държавите, през които те са преминали, не са заподозрели, че тези хора са опасни?

От шест години насам казвам едно и също. Едва сега светът започва да повтаря нашите думи. Това не са просто наши думи, това е самата истина. Измислиха някаква революция в Сирия на 15 март 2011 г. Но съм правил интервю с момчета, които са ми разказвали, че са тренирали с оръжие от 2009 г. в Сирия. Де факто, нещата не са започнали с някакви деца, на които са им извадили ноктите. Така и никой не ги е видял тези деца, това е манипулация, която тръгва отнякъде. Това прилича на случая с дъщерята на кувейтското културно аташе в САЩ през 1991 г. Някакво момиче излезе в ООН и започна да крещи как войниците на Саддам са влезли в болница, как са изнасилили децата, как тя е избягала. А се оказа, че тя цял живот е живяла във Вашингтон. Обаче това момиче разбуни духовете в целия свят, защото беше във фокуса на медиите. Всички казаха: „Дайте да отидем да избием иракската армия”.

Същото стана в Босна. Сърбите убиват мюсюлмани, дават една жена как тича на един мост, как детето й пада в огньове. Оказа се, че този филм е сниман в Канада. Но в Сирия този план не провървя, сирийският народ беше наясно с това. Ние сме го казвали винаги. Наскоро излезе едно проучване на един германски институт за стратегически изследвания. Това са техни данни, които аз повтарям, за да повярват хората в нашите думи. Забележете, че революцията в Сирия започна на 15 март, а тези терористи започват да пристигат на 1 април, тоест 15 дни по-късно. Вижте каква революция. И между април 2011 г. до края на 2015 г. са влезли 360 000 терористи от цял свят. Това е прецедент в историята.

И в Афганистан не са ходили толкова, макар че САЩ беше зад гърба им и това беше явно, наричаха ги муджахидини. Сега никой не смее да каже, че са муджахидини, но всички си затварят очите как преминават. Преминавали са и през България. Без да знаем кога в Пазарджик преминаващите терористи към Сирия ще идеологизират местните момчета, които могат да започнат да вършат глупости в България. За щастие нашите служби са ги затворили и по този начин пазят и тях, пазят и цяла България. И този канал е бил прекъснат. И всичките те виждат тези хора как отиват в Сирия и всички си затварят очите – някои ги улесняват, някои казват, че не могат да забранят на хората да се придвижват.

Терористите в Сирия са от 93 националности. Най-много от терористите, които са влезли в Сирия, са турци. Най-много убити в Сирия са саудити – над 6000 души. Най-много жени, които са воювали в Сирия, били са се с пушки и са вършили секс джихад, са тунизийските – 180 на брой. Въпреки че Тунис е хубавата и отворената арабска държава.

Когато казвам, че светът знае, но никой нищо не иска да каже, Башар Джафари, представителят на Сирия в ООН, преди няколко дни имаше изказване, в което изброи имена на революционери от всички краища на света. Умерената сирийска опозиция са терористи от цял свят. Не казвам, че няма сирийски терористи, но за да има 360 000 души – цяла армия, която е дошла в Сирия, значи не е имало достатъчно сирийски терористи, които да преборят държавата. Башар Джафари казва, че тези, които се смятат за господари на света, говорят за тези терористи като за сирийски   революционери, които се борят срещу диктатора. Да не би те да не са диктатори, да не би САЩ да не са създали диктатура в Латинска Америка, да не би в Саудитска Арабия да няма диктатура? Според данните досега са убити около 95 000 терористи в Сирия. Имайте предвид, че четирима терористи във Франция вдигнаха цялата френска армия. Истината е, че всичко това в момента се води от една велика сила, която се казва САЩ.

Ако САЩ бяха успели, това, което в момента става в Сирия, можеше да стане навсякъде по света. Можеше да стане и в България. Щяха да отидат и в Русия, и то под същия предлог – че отиват там да правят демокрация. След това щяха да отидат в Китай, защото там има 100 милиона души мюсюлманско малцинство. Там също щяха да направят такава революция, за да преборят диктатурата. И само САЩ не е полицейска държава.

Каква е обстановката в Сирия и какви са настроенията на сирийския народ по отношение на режима на Асад към днешна дата? В медийното пространство се налага предимно тезата, че той не е легитимен президент.

Думата „режим” е хубава, защото когато има режим, значи има стабилност. Но медиите я използват, за да внушат, че това е диктатура. Тук веднага казвам, че не съм съгласен. Аз съм тук, в България, и исках да гласувам за Сирия. Имам право, тъй като имам двойно гражданство. Отидохме да правим секция, но нашето правителство тук и Николай Младенов, който е част от плана за този терор в Сирия, ни забраниха. Събираше се тук с така наречената опозиция, която е привърженик на Джабхат ан Нусрa в Сирия. Младенов каза, че не са съгласни да има такава секция. Добре, защо не ми дадохте възможност да отида и да гласувам?

Истината е, че колкото и медиите да говорят, над 80% от тези, които живеят в България, подкрепят така наречения режим, а 20% са против него. Посолството на Сирия в Ливан не може да смогне да преброи бюлетините от гласуващите, които там са 1,5 милиона или 2 милиона души. Ако гласоподавателят не иска Башар Асад и вече е извън Сирия, няма кой да го принуди да ходи да гласува. Но това е един фарс и една лъжа, която трябваше да излезе наяве.

„Глобъл рисърч” бяха направили сондаж още преди тези събития. Асад има над 72% подкрепа от сирийския народ. Няма и един европейски лидер, който има такова одобрение. А американски лидер? Джордж Буш, който спечели с толкова малко гласове, беше обявен за легитимен президент, целият свят му ръкопляскаше. А Башар Асад, който има такова одобрение, не е легитимен, и то по техните данни. Мога да кажа, че има още 5-6 %, за които те са излъгали. По моите данни в момента има над 80% подкрепа за Асад. Режим или не, диктатор или не, сирийският народ решава. Ако той нямаше подкрепата на своя народ, нямаше как да стои шест години на власт, при условие, че има пратени срещу него 360 000 терористи. И че има 10% сирийци, които воюват срещу него. И че Турция също е срещу него, Израел е срещу него, арабските държави – Саудитска Арабия, Кувейт и т.н. са срещу него, НАТО е срещу него. Нямаше как да стои на власт. Така че трябва да разсъждаваме.

В момента в Сирия има около 19 милиона души. В регионите, които са контролирани от ДАЕШ или така наречената сирийска опозиция, няма повече от 1-2 милиона души. Тези 2 милиона не подкрепят фракциите там, но няма къде да отидат, седят там и мълчат, докато дойде армията да ги освободи. А останалата част живеят там, където сирийското правителство контролира региона. Там изглежда, че няма война. Ако не виждате снимките на загиналите войници по улиците, няма да разберете, че има война. Да, разбира се, има мерки за сигурност. В Сирия има колкото искате терористи. Да, наистина животът стана скъп, но улиците са асфалтирани, стоки има навсякъде, ресторантите са пълни, хората ходят на басейн, на море, на нощни клубове. На морето има повече хора, отколкото в България.

Сирийските мъже се бият на фронта срещу терористите, но останалата част от народа живее. Войниците осигуряват сигурността на тези хора, като повечето подкрепят Асад. А над 70% от тези, които са напуснали Сирия, подкрепят Асад. Това го видях с очите си в нашите лагери за бежанци. Първо, не всички, които са там, са сирийци. Това вече всички го разбрахте. Меркел беше много жестоко изненадана, защото тя искаше 1 милион сирийци, а се оказа, че само 20% от мигрантите са такива.

Истината е, че сирийците са много работливи, много образовани и са занаятчии. Това е добре дошло за която и да било икономика. От тези бежанци в България останаха няколко души, които са на много високо ниво и работят в международни фирми тук. В лагерите видяхме, че повечето от тези хора не са сирийци, че повече от тях са кюрди от Турция, много от тях не говорят арабски, не са от Сирия. Но повечето от сирийците, които видяхме, подкрепят Асад, но бягат от недоимъка, защото вече има и икономическа блокада срещу Сирия, или бягат от тероризма. Но не бягат от режима.

В България преди кризата нямаше нито един бежанец. Имаше няколко политически опоненти на Башар Асад, които са били тук от около 60 години. Но никой не е бягал, защото диктаторът избива народа. През 2008-2010 г. имаше световна криза, която рефлектира и върху българския пазар. Много от моите приятели, които бяха бизнесмени в България, започнаха да фалират. Голяма част от тях се преместиха в Сирия, защото там имаше икономически подем. След като започнаха събитията, някои от тях се обърнаха срещу режима в Сирия, макар че искаха да отидат там и да живеят в мир. Сега съжаляват, защото помогнаха да бъде разбита Сирия. 

Президентът на Сирия Башар Асад обвини редица западни държави, че прилагат двоен стандарт в своята външна политика – критикуват правителството му, но тайно водят преговори с него, за да не разсърдят Големия брат. Как си обяснявате тези опити за споразумения под масата? Може ли да се каже, че много държави не са съгласни с политиката на САЩ в Близкия Изток, но се пазят да изкажат това официално?

В България за 5 години нито един български политик в правителството не излезе да каже нещо, което е близо до истината в Сирия. Напротив, Николай Младенов подкрепяше така наречените революционери в Сирия и не виждаше, че те режат глави, че унищожават държавата, че унищожават сирийската армия. Господин Борисов за 5 години нищо не е казал, макар че аз съм сигурен, че той знае истината.

Нито една държава досега не е устояла на американското нашествие. Само за една седмица от Тунис избяга Зин ал Абидин бен Али и вече никой не говори за него, в Саудитска Арабия никой не го търси. В Египет Хосни Мубарак стоя 18 дни и беше пометен. Да не говорим за Украйна – президентът избяга още първия ден. Само Башар Асад устоява вече шест години. Нито един политик в Европа не е вярвал, че Асад ще устои и ще остане на власт. Затова никой не искаше да рискува и да заложи на загубена кауза. Затова всички мълчаха.

Обаче Русия дойде и още от първия ден казвахме: Това не е война в Сирия, това е война за Сирия. Защото Сирия подкрепя Русия, подкрепя Китай, а те искат Сирия да подкрепя САЩ, да бъде приятел на НАТО, да бъде приятел на Израел. Единствено Сирия в целия средиземноморски регион не подкрепя НАТО. Ако Сирия отиде там, край. Това море, ще стане натовско море. Затова наистина никой не смееше да вземе такова решение и да каже нещо, което е близо до истината в Сирия.

Но Борисов от четири месеца насам има три изказвания. Цитирам неговите думи: „Какво й беше на Сирия? Аз бях в Сирия шест месеца преди събитията. Видях държава, която е много уредена, има много добра инфраструктура, има много развита икономика и тя прилича на една средна европейска държава. Ние всички сме виновни за това, което стана”. Това е генерална промяна в позицията. Сигурен съм, че Борисов знае истината, обаче не можеше да я каже. Всички виждат, че Сирия ще падне, както паднаха другите държави. Но ако всички европейски държави наистина осъзнаят това и имат единна позиция, тогава САЩ нищо не може да направи.

Великобритания и САЩ винаги са имали една политика, но спечелиха и Франция на тяхна страна с едни безлични водачи като Саркози, като Оланд и техните външни министри. Някои от другите европейски държави имат по-благоприятна позиция. Примерно в Румъния не са изгонили сирийския посланик, в Чехия не са изгонили сирийския посланик. И президентът на Чехия няколко пъти каза, че това, което става в Сирия, е тероризъм, а не революция.

Нашият Плевнелиев не го казва, защото изобщо го няма в световната политика, да не говорим за вътрешната политика. И Борисов наскоро каза: „Ние заклеймяваме ИДИЛ за това, което вършат в Европа, но истината е, че трябва да кажем и кой иска да внесе демокрация с бомби и с ракети в тези държави. Ние разбиваме тези държави.“ Европа направи огромна грешка. Европа помогна за разбиването на Либия, защото европейски самолети бомбардираха Либия, дадоха я на златна тепсия на терористите. И след това вече идват милиони имигранти от цяла Африка и Азия през Либия. 

Европа помогна в Тунис да има терористи. Пратиха Бернар-Анри Леви, който е френски мислител, в Тунис и в Либия, за да внася демокрация. Там той внася ислямски тероризъм. А всичко това беше планирано. Същият е бил в Египет, в Украйна, не можа да отиде в Сирия, но повика сирийците при него. Американският сенатор Джон Маккейн е бил навсякъде, където има проблеми, и е бил в Северна Сирия с Джабхат ан Нусра. Нещата са много ясни, но цяла Европа трябваше да заеме единна позиция.

Когато стана агресията на Запада, от Ирак са избягали милиони, в Сирия са влезли между 2-3 милиона иракчани, но не са дошли в Европа, защото са намерили сигурност близо до тях. Когато черкезите навремето са избягали, също са дошли в Сирия. Гърците, когато бягат от Първата световна война, са дошли в Сирия. И досега има гърци в Сирия. Когато палестинци са избягали от Палестина, са дошли в Сирия – има 800 000 души. 

Ние, европейците, видяхме как глупавите европейски лидери отидоха до язовира и спукаха стената. Няма как бежанците да не идват в Европа. Това е голяма грешка. За всички тези бежанци, за които Ви говоря, 3 милиона иракчани, почти 800 000 палестинци и т.н., а да не говорим в Южен Ливан, когато стана войната през 2006 г. – 500 000 ливанци са влезли в Сирия за три дни, Сирия не е взела един долар помощ от света, тя пое всичкия товар. Сирийците са ги поели в техните домове, в училищата, защото те са арабски народи, те са братя. Сирия имаше много здрава икономика. Има безплатно обучение, безплатно здравеопазване, ядат от храната на сирийците, но Сирия не е изпаднала в затруднение. Сирия не поиска помощ от ООН, не поиска помощ от ЕС, не е просила за тези бежанци.

А тук влизат 5000 и цяла България се вдигна. Не казвам, че не трябва, защото ние не сме виновни. Тези, които са създали войната в Сирия, трябва да понесат този товар. Но знаете ли колко сирийски бежанци има в САЩ? Около 400 души – дойдоха, избраха гениалните, образованите и ги взеха с един самолет. А цяла Европа сега е залята с бежанци. Нали Европа е виновна? Точно Европа е виновна. Европа е много по-силна от САЩ, но Великобритания дърпа на една страна, Франция на друга страна, няма единна европейска политика.

Как гледате на обвиненията от страна на американски военни, че сирийският режим, подпомаган от Русия и Иран, засилва ескалацията на напрежение в Сирия с безразборни бомбардировки? Говорителят на Пентагона Питър Кук отправи предупреждение, че сирийски самолети не бива да прелитат над зони, в които има американски военни. Той дори заплаши, че е възможно да се стигне до сваляне на бойни машини, ако бъде счетено, че представляват заплаха за американските военни.

Това, ако не се казва супер нахалство, здраве му кажи! Първо, американците имат военни бази в 70 страни, техните самолетоносачи се намират в цял свят. А сега протестират, че руснаците идват в Сирия по искане на легитимното сирийско правителство. Няколко самолета кацнаха в Иран, за да могат оттам да обстрелват терористите. Второ, те нямат никакво право да забраняват на сирийските самолети да летят където си искат над Сирия, защото там американците са агресори. Няма резолюция на ООН за тяхното идване и няма искане от сирийското легитимно правителство. Така че ако наистина имаше международно право, трябва американците и тази коалиция да бъдат наказани един по един, защото нарушават международните правила. Не е вярно, че тези зони са забранени, напротив. Сирийски самолети бомбардираха кюрдите, които бяха нападнали сирийската армия, и се натъкнаха на американски самолети в небето. И американците казаха: „Те са наши коалиционни сили, трябва да напуснете“. А сирийците отговориха: „Ако не напуснете Сирия, ще ви свалим“. 

Не че американците не могат да свалят сирийски самолет, могат. Но те не са тръгнали на голяма война. Това е проблемът на сирийската криза – тя е локализирана световна война. Ако се разрасне малко, ще има много жертви, но много бързо ще спре. Но всички сили гледат да я оставят вътре в Сирия. За съжаление, само сирийският народ страда. Но ако се разрасне малко, тогава десетки милиони ще загинат много бързо.

Това, че сирийските бомбардировки са безразборни, последните хора, които могат да кажат това нещо, са американците. Американците, които са бомбардирали сватби в Афганистан, болници в Сомалия, ще идват да ни четат морал. Да, има временни болници в местата, където са опозиционерите. Под болницата е квартирата на Джабхат ан Нусра. Аз съм за удар по тази болница, защото в нея се лекуват само терористите на Джабхат ан Нусра.

Когато беше извадено онова дете от руините в Сирия преди няколко дни, светът плака за него. Но искам да разбера, когато умерените опозиционери режат главата на едно дете пред камерата, защо никой не плаче? Защо никой не показва хилядите деца, които са разкъсани на парчета, благодарение на колите бомби, които се взривяват в центъра на Сирия – в Дамаск, в Хомс, в Багдад, в Мосул. Сега показват дете, което е извадено от руините… И сега международната общност трябва да тръгне натам. Американците са разбили всички тези държави, но сега мислят за една бомба, която е паднала погрешка някъде. Всичко това става благодарение на американската политика и налагането на тяхната „демокрация”. Бих казал на Обама в лицето, че той е един престъпник. Джордж Буш също е един престъпник. И са виновни за това, което става в този регион.

Тони Блеър преди няколко месеца се извини на иракския народ, след като в Ирак бяха убити 3 милиона. Къде е международната общност, която да го сложи в затвора? Джордж Буш още преди него каза, че са били подведени от своите служби, които им показвали ядрени и химически оръжия. Какво стана накрая? Оказа се, че шефът американските служби се е пенсионирал. Американците са последните хора на света, които могат да си позволят да ни четат морал на нас, като българи, като сирийци и т.н. За тях целта оправдава средствата.

Сега виждате тези терористи и ги съжалявате, а къде бяхте точно преди една година, когато един от тези умерени терористи влезе с кола-бомба в основно училище в град Хомс? На парчета са били разкъсани 65 деца, а стотици от тях останаха инвалиди. Светът не вижда това, а само детето, което е излязло от руините. Знаете ли, че този, който е снимал това дете в линейката, е същият, който е снимал детето, на което терористите отрязаха главата? Но за това никой не говори. 

Моята прогноза е, че планът на американците няма да успее, защото силата не е в тях. Силата е в народите на света. Вие как мислите, в България хората обичат ли американската политика? Повярвайте ми, че над 70% не я одобряват. Харесвам демокрацията, че можеш да казваш каквото искаш, но и там има някаква диктатура. И там, ако не си корпорация, не можеш да съществуваш. Всички войни в света в момента са благодарение на тях. Сега някои ще обвиняват Русия, но тя в момента реагира на американската политика, както и Китай. Сирийската армия реагира на американската политика. Това са рефлексни действия. Пак повтарям – какво правят американските самолетоносачи в цял свят, ако никой не напада Америка?

Заговори се за възможността Турция да напусне НАТО. Смята се, че нейната военна мощ би могла да се разрасне, тъй като няма да бъде под натиск и би могла да подписва сделки със страни, които са извън НАТО. Какво мислите по този въпрос?

Това ще бъде добър ход за целия свят. Ще бъде още по-добре, ако след това и България напусне НАТО. И всички държави да напуснат НАТО, да се уважават, да няма военни съюзи, защото това води само до сблъсъци. Да останат американците в САЩ и ние да ги уважаваме, и те да ни уважават. И да има мир и спокойствие. Ние да ходим при тях да гледаме Гранд Каньон, а те да идват при нас да гледат Мадарския конник. 

В момента НАТО поражда Евразийския съюз, поражда ШОС и други съюзи. Защо трябва да има ядрени оръжия въобще в света? Сирия има химически оръжия. Да, имаше химически оръжия, а вие защо имате ядрени? Защо в Израел има ядрени оръжия? Ако всички работим в тази посока, светът ще стане красиво място за живеене.

Сега съжаляваме, че Турция напуска НАТО. Да го напусне! В интерес на истината, ако Ердоган не беше в НАТО, в Сирия нямаше да има такъв проблем. Сирия трябваше да нападне Турция, защото към нея имаше проявена агресия от страна на Турция. Когато ти отваряш цялата граница и пускаш терористи в Сирия, това е агресия. Сирия имаше право да нападне Турция. Но ако дори и една бомба беше паднала от Сирия в Турция, всички кучета на НАТО щяха да нападнат Сирия. Щеше да се включи член 5 от Договора…

Ердоган беше заблуден, свали руски самолет и си мислеше, че НАТО ще застане зад него, но никой не го направи. Най-много от всичко това страда турският народ. Икономиката върви назад, инфлацията се увеличава, няма туристи, няма къде да пращат стоката. А НАТО не може да тръгне на голяма война срещу Русия, срещу Китай, срещу Иран. Нека бъдем реалисти. В НАТО са САЩ, Турция и Великобритания. Оттам нататък това не са армии. Всички европейски държави страдат от липса на млади хора, те не могат да водят голяма война. Ние видяхме във Франция и Белгия какво стана заради един атентат.

Защо трябва да има войни? Както казах в началото – уахабизмът е създаден в Саудитска Арабия. Като идеология уахабизмът е създаден с помощта на английските служби, за да се бори срещу тогавашната турска империя. Докато тероризмът е инструмент за постигане на цели, няма как да го съборим. Искаме ли да го преборим, ние трябва да се борим с неговите създатели. Не знам как ще стане това, но ние – като народи, като човеци, като хора – ще спечелим. Ако нещо стане в България, аз съм готов веднага, не дай Боже, да я защитавам така, както защитавам Сирия.

Възможно ли е доктрината на неоосманизма, която се възроди трайно в Турция, да създаде неприятности на съседите на Турция?

САЩ имат план за Средния Изток, но те не искат да участват директно. На тях им трябват държави в региона, на които да разчитат. Първоначално те разчитаха на „Мюсюлмански братя“, а не на уахабитите. Тези т. нар. революции са били подпомогнати от „Мюсюлмански братя“, защото те имат присъствие в тези държави – в Тунис, в Египет, в Сирия, макар и малко. Но САЩ са били подведени за Сирия. „Мюсюлмански братя“ са дали информация на САЩ, Великобритания и Франция, че те са мнозинство в Сирия и че бързо ще вдигнат народа и веднага ще свалят Башар Асад. А това е било подвеждане. В Тунис и в Египет техният план проработи, милиони излизат и веднага свалят правителството. А в Сирия излизат милиони в подкрепа на Башар Асад, но никой не ги показва по телевизията. Показват в някакви улички стотици хора, които са си скрили лицата и апелират режимът да падне.

САЩ в началото са разчитали на Турция и на Катар за събарянето на всички тези светски режими в региона. Султанът на Оман не беше свален, в Кувейт не беше свален емирът, в Мароко не беше свален кралят, а са свалени светските президенти. Тунис беше перла, а я развалиха. Сирия беше икономическа мощ, развалиха я. Развалиха светските режими, тъй като Ердоган дойде на власт и в главата му е идеологията на Стратегическата дълбочина на неговия Давутоглу. Възвръщането на влиянието на османизма във всички тези райони, където преди е била Османската империя. Ердоган, който влезе в плана на САЩ, е мечтаел, че ако паднат всички тези режими, той ще стане султан. Имал е такава идеология и такава мечта – да управлява мюсюлманския свят под шапката на „Мюсюлманските братя“. И тук идва мястото на Северна Гърция, на Южна България, Албания, Македония и т.н. Всичко влиза в този план, но се спъва от това, че не са успели да преминат в Сирия. Но в един момент Ердоган осъзнава, че американският план не е да го назначи като шеф, а да бъдат раздробени всички държави, включително и Турция. Тя ще загуби най-много. Половин Турция ще бъде в Кюрдистан. Именно тогава той е усетил, че не трябва да продължава.

Ердоган би могъл спре американския план за Кюрдистан, само ако смени курса. Тогава предстоеше визитата при Путин. Да смени курса и вместо да бъде враг на Сирия, да бъде неин приятел, както и на Ирак и на Иран. Защото Кюрдистан ще бъде образуван от тези четири държави. Ердоган може да се противопостави на този план само с помощта на Русия и Китай, за да няма промяна в географията. Защото когато промениш границите на Сирия, ще промениш и тези на Турция, и на Ирак… Може това да стане и в България, не дай си Боже…!

Вижте, ние тук разчитаме на това, че сме приятели на американците и нищо няма да ни се случи. Но американците нямат приятели, имат интереси. Ако те решат, че е в техен интерес да има ново Косово в България, ще има ново Косово. Досега не са го решили, не е направено. Това е истината. Съветвам всички български граждани с мюсюлманско вероизповедание да живеят в България като българи и да не залитат в такава посока за войни, защото всички губим от войните. Кой спечели в Сирия? Никой. Ние можем да говорим за стратегическа победа на Асад, защото той не падна шест години. Но това е заговор.

В класацията на „Ню Йорк Таймс“ за 2010 г. от 31 града в света, като дестинации за туризъм, Дамаск беше на седмо място. Там имаше сигурност на много високо ниво, има древна култура, много вкусна храна и е много евтино. Там има какво да се види – това е люлката на исляма, люлката на християнството, люлката на разбирателството между народите. Там, където е най-голямата джамия на Омаядите, в която Ердоган искаше да ходи и да се моли. В тази джамия, която е за сунитите, има храм за шиитите. Има и храм за християните – там е главата на Йоан Кръстител.

Сблъсък между шиити, сунити, християни и мюсюлмани нямаше никъде. Това беше Сирия, но за съжаление разбиха държавата. Няма два града в Сирия, между които да няма магистрала. Средната заплата беше средно между 500 и 1000 долара, а 7 литра нафта струват 2 долара, 10 килограма хляб – 1 долар. Безплатно обучение. Всички хора ходят на училище. Няма село в Сирия, където да няма училище, а не както при нас да има села, които вече ги няма на картата. С очите си видях как в селата в Сирия в момента строят училища, строят магистрала между Дамаск и Хомс, която ще бъде само за тежкотоварни камиони.

Това беше Сирия. Защо трябваше да я събаряме? Не е ли голямо нахалство някой, който е лидер в света, да каже, че Асад не е легитимен. Само сирийският народ може да каже. Ние като народи не бива да позволяваме това да се случва. Ако аз гласувам в България даден лидер да стане министър-председател или президент, как така ще дойде някой друг отнякъде да ми каже, че той не е легитимен.

Сирия беше държава, която нямаше и един долар външен дълг, която произвеждаше 93% от своите лекарства, която имаше резерв от жито за 5 години напред. От първи клас, докато завършиш университета, струваш на родителите си само 100 долара. Това е държава, която изнасяше специалисти за целия арабски свят. А сега няма ток, магистралите и мостовете са взривени. И кой печели? Този, който продава оръжие, който продава лекарства. Корпорациите печелят. Нямаха лостове да контролират Сирия, която нямаше и един долар външен дълг. Имаше и много силна армия. Затова не я нападнаха отвън, а отвътре.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече