Новини от Бълария

В Европарламента потърсиха сметка на САЩ за експлозиите на „Северен поток“

„Експлозиите на газопроводите „Северен поток“ са умишлен саботаж и екологичен тероризъм, за които Съединените щати трябва да бъдат държани отговорни“ – заяви в Европейския парламент Мик Уолъс. Депутатът публикува видео от речта си на личната си страница в Twitter.

Това беше умишлен терористичен акт, акт на екологичен тероризъм, посегателство върху най-важната инфраструктура в Европа“, заяви депутатът на заседание на парламента. Уолъс се позова на разследването на американския журналист и правозащитник Сиймор Хърш, който обвини правителството на САЩ за експлозиите на газопровода.

На 8 февруари Хърш публикува статия, в която заявява, че Съединените щати са замесени в саботажа на Северен поток. Според журналиста операцията е извършена от ВМС на САЩ, а за поставянето на бомбите са използвани подводници.

Сутринта на 27 септември 2022 г. Nord Stream AG обяви безпрецедентни щети на двата газопровода на компанията, Nord Stream и Nord Stream 2, които минават по дъното на Балтийско море до Германия. По-късно беше съобщено, че германски следователи са признали, че представители на една от западните държави може да стоят зад взривовете на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

Според депутата Европейският съюз има право да поиска обяснение от Вашингтон. „Европейският съюз е толкова сервилен към САЩ, че е невъзможно дори само да попитаме дали САЩ са го направили?“ – попита той колегите си.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече