Новини от Бълария

В САЩ намериха решение на проблема с недостига на работна ръка

Американските компании са намерили начин да решат проблема с недостига на работна ръка в страната. Вместо хора те са започнали да използват роботи, съобщава „Wall Street Journal“.

През първите девет месеца на 2021 г. американски компании са закупили 29 хиляди робота за 1,48 млрд. долара. За сравнение – инвестициите в роботи през 2020 г. възлизат на 1,09 млрд. долара за цялата година. Предишният рекорд е поставен през 2017 г. (1,47 милиарда долара).

Президентът на Асоциацията за фина автоматизация в САЩ Джеф Бърщайн споделя, че почти всички индустрии са изправени пред недостиг на работна ръка поради пандемията от коронавирус и проблеми с логистиката. През третото тримесечие компаниите са поръчали 9,9 хиляди робота, 6,3 хиляди от които ще бъдат използвани в предприятия, които не са свързани с автомобилната индустрия. Увеличението на продажбите до голяма степен се дължи на поръчки от металургичната индустрия, която е закупила три пъти повече роботи, отколкото през предходните години.

Голямо търсене на роботи има и в хранително-вкусовата промишленост (нарастване с 40 процента) и в индустрията на потребителски стоки (нарастване с 26 процента). Търсенето на роботи в производството на чипове и електроника е нараснало с 26 процента. Експертите прогнозират, че пазарът на индустриални роботи ще достигне 42,29 милиарда долара до 2026 г.

През септември ръководителят на китайската автомобилна компания „Xpeng“ предположи, че в обозримо бъдеще всички големи автомобилни производители ще произвеждат и роботи. Според философията на компанията роботите могат да се разглеждат като вид транспортни средства в „нискоскоростна среда“.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече