Новини от Бълария

В Северна Македония недоволстват от предложението на Франция за разбирателство между България и западната ни съседка

Политическа криза тресе и западната ни съседка – Република Северна Македония. Граждани на републиката се събраха на митинг с искане за оставка на правителството на Димитър Ковачевски и предсрочни избори. На събитието говори председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който заяви, че няма намерение да се съобразява с предложението на Франция за разрешаване на нерешените въпроси между България и Република Северна Македония.

Той призова премиера Димитър Ковачевски да отхвърли френското предложение и заяви, че то на практика означава „ребългаризация“ на страната. „Няма място за българите в Конституцията, София да коленичи в Скопие и да се извини“ – безцеремонно заяви Мицкоски.

Пред събралите се граждани той разясни какво според него съдържа въпросното предложение за решаване на спора с България. Политическият лидер заяви, че в документа няма дата за започване на преговорите, но има условие Северна Македония да промени конституцията си, за да изпълни исканията на София.

Така според него това, което до вчера е било проблем между Скопие и София, вече ще стане проблем на Северна Македония с Брюксел и с целия Европейски съюз. Според него, ако предложението на Франция се приеме, за македонците предстои „или асимилация, побългаряване и после европеизация, или никога няма да бъдем част от Европа„.

Затова лидерът подчерта, че ако правителството реши да внесе в парламента предложението за разбирателство на Франция, „бъдещето правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма да изпълнява нито една точка от този договор“ и няма да приеме подобно „унизително споразумение в ущърб на македонските национални интереси„.

Освен това Мицкоски изпрати и съобщение до българското правителство, че Македонската конституция няма да се променя спрямо исканията на българите. „Докато съм лидер, няма да се променя Конституцията така, че да отговаря на българските искания„, заяви той. Северномакедонският политик се е обърнал с упрек и към българските управници: „Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате, вие ни спирате и отдалечавате двата народа. Това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете в Скопие и да коленичите, за да се извините за злодеянията, които сте направили срещу този народ по време на фашистката окупация във Втората световна война, вие искате да ретуширате историята ни. Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа„.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече