Новини от Бълария

„Ваксина“ е думата на годината

Vax („ваксина“, „ваксинирам“) стана думата на 2021 г. Това е най-често използваната дума в англоговорящия свят, съобщават на сайта на световноизвестния Оксфордски речник.

„Никоя дума не улавя атмосферата на годината по-добре от думата ваксина“, твърдят съставителите на речника. Коренът vax стои в основата на много на много производни думи, които често се използват както в официални текстове, така и в неформален контекст в ежедневното общуване между хората. Той е съставна част и на много популярни словосъчетания и изрази като ваксинирам се (getting vaxxed) – обясняват още от сайта.

„Когато нашите лексикографи започнаха да се ровят в данните на английския лексикален корпус, бързо стана ясно, че vax е впечатяваща дума. Тя беше сравнително рядко срещана дума в нашия корпус до преди тази година. До септември 2021 г. обаче тя беше използвана почти 72 пъти по-често, отколкото по същото време през 2020 г.“, признават експертите в своето официално изявление по темата.

Миналата година Оксфордският речник не успя да избере една дума, която да отразява настроението на 2020 г. Вместо това съставителите посочиха 16-те най-популярни думи и фрази на годината. Голяма част от тях също бяха свързани с епидемиологичната ситуация в света: „коронавирус“, „карантина“ и „социална дистанция“. Като друга дума на годината беше посочено и словосъчетанието „горски пожар“.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече