Новини от Бълария

Заниманията с музика или с езици забавят стареенето на мозъка

Учени от университета Дюк в Съединените щати са доказали, че заниманията с музика или изучаването на езици може да помогне за изграждането на когнитивен резерв, който е свързан с намален риск от невропатологии в мозъка на застаряващ човек. Резултатите от изследването са обобщени в статия, публикувана в списанието „Brain Sciences“.

Експертите са анализирали бялото мозъчно вещество, използвайки дифузионно тензорно изображение. Този подход предоставя информация за връзките между различните части на мозъка и целостта на снопове от нервни влакна. Обикновено нормалното стареене води до намаляване на целостта на бялото вещество, но сложните сензомоторни дейности като говорене на няколко езици или възпроизвеждане на музика могат да забавят или дори да обърнат този процес.

Невролозите са направили мозъчни сканирания на осем музиканти на възраст 20-67 години, които практикуват средно по три часа на ден. Това е дало възможност да се изчисли фракционната анизотропия (FA) – стойност, която характеризира броя и ориентацията на проводимите пътища на бялото вещество на мозъка.

Високата стойност на PA съответства на висок когнитивен резерв на мозъка, но намалява с възрастта, което е доказано при хора, които не се занимават с музика. При музикантите обаче целостта на пътищата не само не намалява, а напротив, увеличава се и в двете полукълба.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече