Новини от Бълария

Зеленски, Гутериш и Ердоган се срещат в Украйна, турският лидер ще уговаря среща между Зеленски и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина тази сутрин на посещение в украинския град Лвов, където ще се срещне с украинския си колега Владимир Зеленски и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ердоган ще има двустранна среща със Зеленски в двореца „Потоцки“ и ще обсъди с него отношенията и стратегическите партньорства между двете страни. След разговора между Ердоган и Зеленски предстои и тристранна среща с участието на Гутериш. Тримата ще обсъдят стъпките, които могат да бъдат предприети за спиране на руско-украинската война с дипломатически средства и чрез засилване на дейностите по механизма, установен за износа на украинско зърно към световните пазари, уточняват от Турското президентство.

В събота генералният секретар на ООН Гутериш ще бъде в Турция, където ще посети Съвместния координационен център в Истанбул по силата на споразумението за износ на украинско зърно от 22 юли.

По време на посещението си в Лвов турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще предложи на украинския си колега Владимир Зеленски да организира личната му среща с руския държавен глава Владимир Путин, твърдят от „РИА Новости“. Според „CNN Turk“ руският и украинският президент може да се срещнат, за да определят пътна карта за ситуацията в Украйна. В материала се отбелязва и твърдението на Зеленски, че четири пъти е предлагал на Путин да проведе двустранна среща на върха.

Това предложение на Киев винаги е било отхвърляно от Москва с отговора: „Няма конкретен въпрос, който лидерите да решават“. Преди тристранната среща на върха в Лвов обаче се забелязва, че Русия започна да смекчава твърдата си позиция„, съобщават още от „CNN Turk“ и допълват, че възможността за среща на държавните глави съществува.

Изразява се мнение, че дори и да не бъде установен окончателен мир в Украйна, постигането на устойчиво прекратяване на огъня ще зависи от резултата от преговорите между Зеленски и Ердоган на срещата на върха в Лвов.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече