Новини от Бълария

Карим Бензема е тазгодишният носител на „Златната топка“

Нападателят на „Реал Мадрид“ и на Франция Карим Бензема е тазгодишният носител на „Златната топка“. С престижното отличие той се сдоби, след като беше обявен за тазгодишния победител в анкетата на „Франс Футбол“. Това е първата „Златна топка“ на 34-годишния голмайстор. За нея се бореха още Садио Мане, Кевин де Бройне, Роберт Левандовски и Мохамед Салах. 

Бензема стана петият французин в историята, спечелил „Златната топка“, както и осмият играч на „Реал Мадрид“, грабнал най-престижната награда във футбола. Нито един друг клуб няма повече различни призьори. Освен това е и вторият най-възрастен футболист с такова отличие след сър Стенли Матюс, който през 1956-а печели първата златна топка на 41 години.

Според новите правила на допитването на „Франс Футбол“ носителят на „Златната топка“ се определя въз основа неговите резултати за предходния сезон, а не за календарната година. Бензема заслужи приза със своите 44 гола и 15 асистенции в 46 мача във всички турнири. С „Реал Мадрид“ той спечели Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания през миналия сезон.

На бляскавата церемония бяха раздадени още няколко награди:

„Златната топка“ при жените, която отиде при футболистката на „Барселона“ Алексия Путеяс;

трофеят „Копа“ за най-добър млад футболист, връчен на Гави от „Барселона“; 

трофеят „Яшин“ за най-добър вратар отиде при стража на „Реал Мадрид“ Тибо Куртоа, който изигра ключова роля в успехите на „лос бланкос“ през изминалия сезон;

трофеят „Мюлер“ за най-добър голмайстор, който отиде при нападателя на „Барселона“ Роберт Левандовски. 

трофеят „Сократес“ за солидарност беше връчен на Садио Мане, който е известен с благотворителните си дейности най-вече в родината си Сенегал. 

наградата „Клуб на годината“ отиде при шампиона на Англия „Манчестър Сити“ (въпреки че „Реал Мадрид“ спечели Ла Лига, Шампионска лига и Суперкупата на Испания).

Снимка: Real Madrid FC Twitter

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече