Новини от Бълария

Авторът на „Сатанински строфи“ Салман Рушди е в тежко състояние след нападението на 12 август

Часове след като беше намушкан с нож в Ню Йорк писателят Салман Рушди е на вентилаторно дишане в болница. „Новините не са добри“ – е съобщил агентът му Андрю Уайли за „Ню Йорк таймс“. Според него г-н Рушди може да загуби едното си око, силно увреден е и черният му дроб. Веднага след нападението му е била направена операция.

Британският писател от индийски произход Ахмед Салман Рушди беше намушкан по време на своя публична лекция на 12 август от 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси. Според очевидци нападателят е удрял писателя с юмруци и с нож. Към момента се твърди, че мотивът за нападението е неясен. То обаче не е изненадващо, като се има предвид, че от години Рушди непрекъснато получава смъртни заплахи от мюсюлмани и е бил под закрилата на Британското правителство по времето, когато е живеел в Обединеното кралство.

Повод за заплахите е издаденият през 1988 г. четвърт роман на Рушди „Сатанински строфи“. Книгата предизвиква силни противоречия в ислямския свят и беше забранена в много страни. Иранският аятолах Рухола Хомейни обяви писателя за вероотстъпник и издаде фетва, в която нарече убийството на писателя благотворително дело. За убийството му беше определена награда от 3 милиона долара, а през 2007 г. пакистански ислямски учени обявиха награда от 11,5 млн. долара за главата на Салман Рушди.

Според „Дейли мейл“ лекцията на Рушди е била свързана с това, че САЩ се превръщат в място за себеизразяване и убежище за артисти в изгнание. Самият Салман Рушди е роден в Бомбай и живее последователно в Обединеното кралство и САЩ (от 2000 г.). Световна слава му донесе именно противоречивият му роман „Сатанински строфи“.

Снимка: https://www.facebook.com/rushdie

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече