Новини от Бълария

Българската мусака се оказа най-вредната храна за европейския климат

Българската мусака с телешко месо оглавява класацията на европейските кулинарни специалитети с най-голям въглероден отпечатък върху световния климат, съобщава yahoo.com. Сайтът се позовава на британско проучване, проведено от Uswitch.

Изследователите са изчислили въглеродния отпечатък на няколко традиционни европейски ястия, като начело на негативната класация са поставили храни, приготвяни с говеждо месо. Така вредни за климата се оказват любими на различни европейски народи храни като фламандската говежда яхния, немския гулаш, латвийските котлети и др.

Изчислено е, че някои рецепти имат по-голямо въздействие върху околната среда от други. Анализът е направен въз основа на продуктите, необходими за приготвянето на всяка рецепта, публикувани от BBC Good Food с помощта на онлайн инструмента MyEmissions. Това е платформа, на която всеки може да въведе продуктите, необходими за приготвянето на дадена храна, за да разбере какво е нейното негативно въздействие върху околната среда.

При приготвянето на мусака се отделя толкова въглероден двуокис, колкото при 47 километра шофиране, разкрива проучването. Основната причина за този негативен резултат е, че според източника в българската мусака се влага голямо количество говеждо месо, а животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове според данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO).

Без да се споменава дали ефектът е същият, ако мусаката се приготви със свинско месо, рецептата за нашенската мусака оглавява негативната класация. Отделяйки 11 971 грама CO2 на порция, тя се оказва по-вредна от гръцката рецепта, тъй като използва и картофи вместо патладжан. Въглеродният отпечатък на гръцката версия се оценява едва на 2450 грама CO2 на порция. На второ място се нарежда фламандската телешка яхния, известна като stoofvlees или carbonnade, при чието приготвяне се отделят около 11 202 грама CO2, докато немският гулаш вреди на климата с 8 055 грама CO2.

Ето кои национални ястия се нареждат още в топ 10 на най-вредните храни в Европа (с посочени грамове CO2, отделяни в природата):

1. Българска мусака (11 971)

2. Фламандска телешка ясния (11 202)

3. Немски гулаш (8055)

4. Португалски франсезиня (6 260)

5. Латвийски котлети (3877)

6. Финландско макаронилатико (гювеч с макарони) (2552)

7. Гръцка мусака (2450)

8. Британска риба и чипс (fish and chips) (2021)

9. Ирландски кодъл (1487)

10. Испанска фидеуа (1320)

Снимка: theartfulgourmet.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече