Новини от Бълария

Беларус забрани продажбата на книгата на Джордж Оруел „1984“

Беларус е забранена продажбата на книгата на британския писател Джордж Оруел „1984“ – съобщава местният вестник „Наша нива“. Той цитира и заповедта, с която се забранява разпространението на световноизвестния дистопичен роман: „Снемете от продажба всички версии на Оруел, Д., 1984. Доклад за изпълнение не по-късно от 19 май“ – се казва в нея.

От изданието уточняват, че не публикуват копие от заповедта за забрана на книгата „заради безопасността на хората, които са я предали“. Отбелязва се, че все още не е известно колко книжарници са получили такава поръчка.

Зловещият утопичен роман на Оруел „1984“ описва тоталитарно общество, в което жителите са лишени от граждански права и индивидуалност, длъжни са да се подчиняват на властите и да подкрепят култа към Големия брат. „Войната е мир“, „Свободата е робство“ и „Големият брат те наблюдава“ – тези изрази от творбата отдавна са се превърнали в афоризми, а напоследък мнозина смятат, че вече живеем в страховития свят, описан от британския писател.

В СССР книгата е забранена до 1987 г. Романът е преведен на беларуски през 1992 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече