Новини от Бълария

Безобразен ремонт на пътя отне живота на рибар – баща на 5 деца

Лобо загинал заради безобразен ремонт на пътя

Любо Колишев, който е баща на 5 деца и е уважаван рибар в Каварна, намери смъртта си на пътя, заради недовършен ремонт на пътя от града към морето. Това обясняват отлично запознати с трагедията, която се разиграва на 20 май. „Сега най-вероятно ще се опитат да изкарат смъртта му като инфаркт или ще кажат, че е бил подпийнал, или ще измислят нещо подобно, за да не излезе истината за безобразния ремонт” – подозират запознати.

Те обясняват, че малко след 19 часа 51-годишният мъж се спуска по ул. „Черноморска”, като управлява велосипед, на който е прикачен моторен двигател. Въпросният път се ремонтира от половин година. Източниците ни са категорични, че рибарят се удря в шахта на шосето, която е издигната доста над пътя, но въпреки това не е поставен предупредителен знак. При това този участъкът, в който рибарят е намерил смъртта си, е на неосветено място. От удара човекът е разбил главата си, а колелото му е смачкано.

Кметицата Елена Балтаджиева предпочита да работи с две фирми

Няколко часа по-късно от дирекцията на МВР в Добрич обявяват, че жертвата е „изгубил контрол над превозното средство и е паднал на пътното платно”. Щяло да има разследване на причините за смъртта. Няма обаче и дума за шахтата и липсата на каквито и да е знаци, че районът е в ремонт.
Рехабилитацията на пътя, който води към морето, е една от формалните причини кметството в Каварна да изтегли над 20 млн. лева заем. Той ще се връща 10 години, но общинският съвет го приема безропотно, като преди това някои от общинарите са получили мутренски заплахи, за да гласуват „правилно”. Според официалната версия парите от кредита се разпределят така: 3,5 млн. лева са за обновяване на градския парк, друга част отиват за изграждане на канализация с дължина 380 метра, като цената за това е по 7800 лева на метър, което е своеобразен рекорд в строителството. И 10 млн. лева са отредени за въпросния ремонт на пътя към морето. Това шосе е изградено в годините на соца, при това така, че по него да се движат тежкотоварни камиони. Оттогава не е правен и ремонт.

Кметството в Каварна прави конкурс за „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Черноморска”, на който се явяват 4 фирми. Печели „Люник” ЕООД с оферта за близо 10 млн. лева. Тази фирма, която се води собственост на Любомир Лазаров, а  основната й икономическа дейност е … товарен автомобилен транспорт, според източниците ни, е неизменен победител в обществените поръчки за строителство в Каварна през последните 5 години. По-точно откакто градът се управлява от Елена Балтаджиева, издигната навремето от ВМРО.

Любопитно е, че откакто тя е на власт, в града не е стъпвал ревизор от Агенция „Държавна финансова инспекция”. По този повод тези дни депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев подава сигнал до Агенцията, обясняват източниците ни. Акцентът в сигнала са аферите, които се виждат от пръв поглед при възлагането на обществени поръчки в Каварна. Кметството фаворизира две фирми – „АЛФА 2000” ЕООД, която има едва 2 души персонал,  и въпросната „Люник” ЕООД. Те са абонирани за поръчките за ремонти, строителство и инженеринг в Каварна. Конкурентите им или се отстраняват, или изпадат при класирането. След като спечелят поръчките, тези компании, явно защото нямат нужния капацитет, прехвърлят работата на подизпълнители. Затова Иво Мирчев настоява за финансова инспекция в кметството в Каварна, която да се фокусира върху обществените поръчки. Все пак заемът от 20 млн. лева ще се връща не само от гражданите, но и от децата и внуците им.

Източник: Уикенд

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече