Новини от Бълария

„Само защото бяха българи“ – разтърсващият филм, който беше свален от ефира на БНТ, ще се излъчи в понеделник

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“. Той е посветен на процесите на македонизацията в Пиринска Македония, а своите спомени в него разказват близки на загиналите в тези събития българи.

Преди почти дванайсет години журналистката Милена Милотинова и операторът Любомир Станоев снимат документален филм за БНТ в бивша Югославска Република Македония. Потресаващи разкази за жертвите по време на македонизацията излизат наяве, а за тях разказват близките на загиналите.

Филмът изследва процеса във Вардарска Македония около и след 1944 година. Македонската кървава Коледа започва на 6 и 7 януари 1945 г. с избити без съд и присъда голям брой хора от интелигенцията с българско самосъзнание. Осъществени са и други гонения и репресии на българите във Вардарска Македония, която е в рамките на Югославия по времето на Тито, а и след него.

Разтърсващият филм на БНТ всъщност трябваше да бъде излъчен този понеделник, 24 януари, но по неизвестни причини беше свален от програмата. Предполага се, че причината е посещението на министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски в София същия ден.

Този политкоректен ход обаче доведе до протест пред сградата на обществената телевизия, организиран от ВМРО. „Политическата намеса в историята и в медийната политика са си позволявали само тоталитарни режими, заклеймени към днешна дата от целия свят“, обявиха патриотите в официална позиция и призоваха към протеста да се присъединятт „всички българи, които не искат подмяната да продължи„. „Никой няма право да краде историята ни и да цензурира съдбата на избитите българи в Македония!„, обявиха още те.

Междувременно Националният младежки комитет на ВМРО пусна остра позиция с искане за оставката на министъра на културата заради допуснатата очевидно политическа цензура, довела до свалянето на историческия филм на журналиста Милена Милотинова „Само защото бяха българи“.

По време на протеста филмът бе прожектиран на фасадата на сградата от организаторите. В понеделник ще можете да го гледате и по телевизията.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече