Новини от Бълария

БНТ с два документални филма за 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев

На 4 февруари (петък) по повод 150 години от рождението на големия български революционер Гоце Делчев БНТ ще излъчи два документални филма, посветени на живота, делото и героичната му смърт.

По БНТ 2 от 19:00 ч. ще се излъчи документалният филм „Още ли бродиш, Делчев войвода!“. Лентата съдържа уникални кадри, свързани с подвига, съдбата и пренасянето на тленните останки на големия български революционер, водач и идеолог на Българските македоно-одрински комитети. Филмът разкрива и скритото послание на клетото митарстване на мощите на Гоце Делчев в три балкански държави.

Консултанти на филма са професорите Андрей Пантев и Михаил Неделчев. Автори на лентата, посветена на живота и делото на Гоце Делчев, са Красимир Кушев и Валери Яков, режисурата също е на Валери Яков. Оператор на филма е Любен Пенков, а музиката e на композитора Петьо Кръстев.

По БНТ 4 от 22:00 ч. ще се излъчи документалният филм „Между люлката и гроба“. Лентата търси паметта на Гоце Делчев през светите места, свързани с неговото дело – родния му град Кукуш, лобното място в Баница, Скопие, където в двора на черквата „Св. Спас“ е гробът му. Зрителите ще научат повече за дейността му в Банско, Разлог, Гоце Делчев; пещерата Капе в Гърция, където се е състоял местният Конгрес на ВМРО с участието на Пейо Яворов; Серско, Демирхисарско, където е направена последната снимка на Гоце Делчев преди да бъде убит.

Екипът посещава места в останалата под турско робство част на Македония, свързани с революционната дейност на Гоце Делчев. За библейската съдба на костите на воеводата разказва Христофор Тзавелла. Фамилни спомени пресъздава литературната критичка Нина Андонова, внучка на сестрата на Гоце Делчев – Тина Андонова. Във филма се представят документи, снимки и разкази за истини, превърнали се в легенди и звучат едни от най-известните народни песни за Гоце Делчев. Сценарист на филма „Между люлката и гроба“ е Бойка Асиова, режисьор е Маргарита Полежанова, а оператор – Феодор Сургов.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече