Новини от Бълария

Центърът за македонски език в Гърция се пребори в съда на Лерин и вече е официално действаща НПО в южната ни съседка. Вижте какви услуги предлага!

Центърът за македонски език в Гърция съобщи, че на първа инстанция съдът в гр. Лерин официално е отхвърлил множество съдебни дела, заведени срещу регистрацията на такъв център. 

Искането за регистрация на Центъра за македонски език като неправителствена организация/сдружение беше одобрено от гръцкия съд на 27.07.2022 г. и въпросният център стана „първата регистрирана организация, която пряко се грижи за македонския език и е признат за такъв от гръцките държавни власти“, съобщава mkd.mk. Сайтът информира още, че веднага след обявяването на това решение са били заведени няколко дела от „трети заинтересовани страни“. Исканията, внесени в Леринския съд, са били за анулиране на първоначалното решение за регистрация. „Няколко крайнодесни организации и политически партии в държавата се явиха като вносители на такива искания, като едно от исканията беше подадено лично от прокурора на територията на Леринския окръг“ – обобщават от сайта.

Първото дело се е провело на 16 февруари 2023 г., когато „в атмосфера, изпълнена с напрежение, допълнена от претъпкани съдебни зали, Центърът за македонски език представи своите аргументи пред Съда, наред с другото, като представи доказателства за признаването на македонския език от гръцката държава преди повече от век“.

С историческите решения от 16 март 2023 г. Леринският първоинстанционен съд отхвърли иска на окръжния прокурор, както и искове, подадени от „Паномакедонския съюз на македонската борба Гърция-Австралия“, „Панелинското Сдружение на потомците на македонците – Павлос Мелас“, „Дружество за защита на Македония и Тракия“, „Дружество за македонистика“, „Асоциация Аристотел“, „Дружество на пенсионираните офицери“ и „Област Западна Македония“. Горните искания са били отхвърлени като неоснователни, а част от тях са били квалифицирани като напълно неприемливи.

А ето как от самото НПО коментираха случилото се:

„Центърът за македонски език в Гърция остава законно регистрирана неправителствена организация в страната. Центърът за македонски език изразява нескритото си задоволство, че след продължила десетилетия борба македоноговорящото население в Гърция е изправено пред положителен съдебен изход по отношение на законните си искания. Правото на свободно сдружаване най-после е достъпно и спазено по отношение на организация за подкрепа на македонския език. Вярваме, че сега е моментът това човешко право (гарантирано от чл. 12 от Конституцията на Гърция и чл. 11 от Европейската конвенция за правата на човека) да бъде достъпно и за други подобни НПО – които в миналото са търсили и ще търсят своите съдебна регистрация в бъдеще. Искаме да благодарим безкрайно на всички в Гърция и в чужбина, които подкрепиха нашата правна борба през последните месеци. Специални благодарности на нашия адвокат Кирос Спонтис за отличната му работа, както и на свидетелите, които подкрепиха нашите виждания и аргументи пред съда: професор Александра Йоаниду, професор Константинос Цицеликис, както и нашия член Зиси Циглопулос. Не можем да пропуснем да споменем съдията, който отхвърли исканията/съдебните разпореждания. Не толкова защото призна очевидното, а най-вече защото във време, когато доверието в гръцкото правосъдие е поставено под въпрос, той доказа, че има независими съдии, които вземат решения въз основа на закона и съвестта си. За съжаление, в продължение на много десетилетия живеем точно обратното, но изглежда, че времената се променят.

Центърът за македонски език в Гърция ще продължи да работи за постигане на целите си, които включват:
– изучаване на македонския книжовен език от гражданите на Гърция чрез интернет сайт;
– подпомагане на усилията за бъдещо въвеждане на македонския език като избираем предмет в държавните училища (основни и средни) и университетите в Гърция, които се намират в регионите Западна Македония, Централна Македония, Източна Македония и Тракия;
– подпомагане на усилията за бъдещо създаване на педагогически училища/катедри в рамките на съществуващите университети в Гърция за обучение на учители на македонски език, както и за разработване на учебни програми и учебни материали.

Центърът за македонски език в Гърция насърчава говорещите македонски език да продължат борбата за своите човешки права. Напомняме, че всички материали, произведени от Центъра и свързани с изучаването на македонски език, ще продължат да бъдат достъпни безплатно на сайта на нашата организация, както и на канала в YouTube. Македонският език е нашето минало… и нашето бъдеще!“.

За нас остава въпросът къде спят хората, които трябва да защитят българския национален интерес? Какво мислят за този център наследниците на стотиците прогонени от Леринско българи? Какви стъпки се предприемат за създаване на Център за български език в тези изконно български територии? Защо тази информация не се разпространява от националните медии?

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече