Новини от Бълария

„Чистата Коледа“ – традиционната кампания за почистване на черноморските плажове за първи път с две дати и специално мото

Кампанията “Чистата Коледа” с фокус към околната среда отново ще обедини усилията на десетки малки и големи доброволци от цялата страна, които този път са планирали да почистят цели два черноморски плажа. По този начин ще помогнат на природата и ще фокусират общественото внимание върху проблемите със замърсяването на Черно море и през есенно-зимния празничен сезон.

Превърнала се в традиция, инициативата “Чистата Коледа”, която се организира от WIND2WIN (с представител Илияна Стоилова ) и „Lessplastic Bulgaria“ (със създател Никола Бобчев), за първи път ще има своите две събитийни дати – традиционния 26 декември, на който доброволците ще почистят територията на обичания плаж Аркутино край Приморско, както и 28 декември, когато ще се насочат към не по-малко красивия плаж Камчийски пясъци край Варна.

Тази година “Чистата Коледа” ще премине под мотото ”Морето не е за една ваканция”, като идеята е да се насочи общественото внимание към тази толкова ценна природна даденост, която имаме, и извън традиционния летен сезон, тъй като грижите за него трябва да се полагат целогодишно.

“Идеята на “Чистата Коледа” е да мотивира повече хора в България, а и извън пределите на страната, да дадат своя коледен подарък на природата – чрез почистване на избрани плажове. „Проблемът със замърсяването на морето е актуална тема не само през лятото. През зимните месеци, макар и пусти откъм туристи, плажове ни са покрити с боклук. Също така вярвам, че е важно е да показваме на най-малките, че това са места и за спорт, отдих, социален живот, и трябва да ги пазим чисти. Чистотата на морето е свързана пряко с нашето здраве и това на нашите близки“ – споделя Илияна Стоилова.

Както всеки път, инициативата “Чистата Коледа” ще донесе и много усмивки и добро настроение на участниците – всички които проявят желание да се включат в двете почиствания, ще трябва да бъдат с коледен дрескод, а след приключване на официалната част е предвидено и време за тържествено отчитане на резултатите и награди. Освен това събитието се превърна и в едно от любимите на детската аудитория – най-малките са едни от най-нетърпеливите да дойдат на заветните дати, дегизирани като Дядо Коледа, Рудолф или джудженца, и да се впуснат в морски приключения. “Чистата Коледа” е ценна за децата, тъй като освен че е много забавна за тях, има силен образователен елемент, научават много за морето, растителността и обитателите му, както и да пазят природата.

Освен че е полезно за природата и забавно, събитието “Чистата Коледа” има и много важна комуникационна мисия. Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове има голям брой отпадъци. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според ИБЕИ-БАН през последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100 м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100 м от плажната ивица.

Морето и отпадъците си стоят целогодишно. Премахването на отпадъците от околната среда е превантивна мярка, която предотвратява разпадането на пластмасата на труднозабележими малки парченца. Мероприятия като „Чистата Коледа“ имат не само санитарен, но и силен социален акцент. Разпространяването на информация и ангажираността с проблема са първи крачки от решаването му”, споделя Никола Бобчев от „Lessplastic Bulgaria“.

За инициативата “Чистата Коледа”

Инициативата “Чистата Коледа” стартира през 2018 годинa, като през петте години на осъществяването си се превърна в едно от любимите и най-силно посещавани коледни мероприятия с екологична насоченост в България. Всяка година доброволците, които имат отношение към морето и опазването му, събират отпадъци с приблизително тегло половин тон. До този момент в резултат на почистванията са събрани общо 2000 кг пластмасови отпадъци, а доброволците, взели участие, са над 150 човека от цяла България.


Данни за актуалното състояние на Черно море и ефектите от замърсяването с пластмаса за еднократна употреба за 2022 година

  • Фасовете са едни от най-често срещаните отпадъци по плажовете в България и по света. Те са съставени от пластмаса – целулозен ацетат. Едва 13% от пушачите знаят този факт. Разграждането на един фас в околната среда варира между 3 и 15 години, според мястото, на което попадне, и условията, които му влияят. Според проучване един на всеки четирима пушачи хвърля угарката си на земята, защото смята, „че това е нормален начин за изхвърлянето им“. 75% от пълнолетните пушачи мислят, че фасовете са направени от памук и хартия и изхвърлянето им в околната среда не оказва влияние. Заедно с деца от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Созопол през октомври Lessplastic Bulgaria събра 1206 фаса за 200 метра от дължината на плажа. Разпределено по площта на плажа, на всяка трета крачка се открива по един фас, забит в пясъка.
  • Поради силния вятър и вълнение през зимата отпадъците по плажовете могат да попаднат отново в морето или да заседнат между дюните, където под метеорологичние условия да се разпаднат на малки пластмасови фрагменти, наречени микропластмаса. Според ИБЕИ-БАН само в един килограм пясък от плаж Златна рибка край Созопол могат да се открият 726 пластмасови частици с размер по-малък от 5 мм.
  • Ново проучване на учени от Института по океанология към БАН показва, че делфините в Черно море поглъщат пластмасови отпадъци. Учени от Варна изследват стомасите на 31 мъртви делфина – афала (Tursiops truncatus) и муткур (Phocoenaphocoena). В стомасите на 26 от тях (83,87%) са открити пластмасови фрагменти. Размерът на пластмасовите фрагменти варира между 1µm – 25mm. Общото количество на погълнатите пластмасови частици от всички индивиди възлиза на 197 фрагмента. Средният брой погълнати пластмасови частици е 6,35 парченца за делфин.
  • Не само морските организми са повлияни от микропластмасата. Вече са известни редица проучвания, които доказват наличие на микропластмаса в кръвта, белите дробове, плацентата и изпражненията при хората.
Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече