Новини от Бълария

Нено Димов написа книга за „зеления терор“

Бившият екоминистър Нено Димов написа книга за „зеления терор“. В предаването „120 минути“ по bTV тази неделя той даде първото си интервю, след като беше арестуван като министър преди две години при акция на прокуратурата заради водната криза в Перник.

Той беше обвинен, че е разрешил водата от язовир „Студена“ да бъде ползвана за промишлени нужди, въпреки че всеки месец е бил информиран от бившия управител на ВиК-Перник за намаляването на водата в язовира. Арестуваният и обвинен в умишлена безстопанственост министър и подаде оставката си от ареста. 

За мен арестът беше изненада. Аз нямам обяснение защо озовах там, но вероятно този въпрос трябва да бъде зададен към тези, които всъщност ме задържаха в ареста„, каза бившият екоминистър в предаването. Той уточни, че вярва на институциите в България и в това, че съдебният процес ще даде отговор на въпроса защото се е стигнало до водната криза в Перник.

Признавайки, че арестът не е най-приятното място, Нено Димов сподели, че е използвал времето, прекарано там, за да да напише новата си книга „Зеленият терор и консервативната алтернатива“. „Всъщност концептуално тя беше разработена именно през тези четири месеца, докато бях вътре. По този начин реших да направя своята лимонада от лимоните, които ми представиха“ – уточни авторът. 

Сред въпросите, на които книгата на Димов търси отговори, са: Могат ли да бъдат осветлени обвързаностите на екотероризма с политическите движения? Повтаря ли се историята, учим ли се от нея и помним ли добре? Заплашени ли са способността и смелостта ни за различно мислене?

Поглед върху зараждането на екотероризма – книгата представя примери от различни исторически периоди, чрез които изгражда една по-различна гледна точка за зеленото движение и идеите на екологията, каквито ги познаваме днес.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече