Новини от Бълария

Дните на японската култура у нас завършват с Кири-е

С изложба на творби от едномесечната Кири-е академия ще завършат тазгодишните Дни на японската култура в България. Експозицията ще бъде открита тази събота, 3 декември, в 17 ч в столичната галерия „Ларгото“ (метростанция „Сердика“) и ще остане отворена за посетители до края на 2022 г.

Широката публика ще може не само да се запознае с японското традиционно изкуство кири-е, но и да стане свидетел на резултатите от провелата се в рамките на последния месец академия. Тя беше организирана от СНЦ „НАКАМА“ и обучаваше нови майстори всеки уикенд през ноември. Авторите, с които посетителите могат да се срещнат на откриването, са цели 20 и всеки от тях има свой поглед и почерк в изящното изкуство.

Кири-е е японска техника, по която са се изработвали шаблоните за кимона и други текстилни творения. Този древен похват представлява създаване на картина от хартия чрез изрязване с много тънки и остри ножчета. Обикновено се прави чрез изрязването едновременно на два листа хартия – бял и черен, но фокусът на декемврийската изложба и провелата се академия са цветните творби.

С експозицията се закриват 33-тите „Дни на японската култура в България“, в рамките на които хиляди нашенци се докоснаха до духа на Страната на изгряващото слънце.

От началото на септември събитията, свързани с азиатската държава, обикаляха България, като най-мащабен бе интересът към „Ден на японските бойни изкуства и традиции“, който се проведе на 8 октомври пред НДК.

Освен това желаещите се потопиха и в изложби на кимона, икебана, калиграфия и др. Музикалната част от програмата пък беше съставена от концертно турне за пиано и цигулка и концерт на Детския хор на БНР и студенти от НМА, за който поканите отново бяха светкавично разграбени.

Лекции и прожекции на японски филми зарадваха още от жадните за знания и потапяне в друга култура българи, а спортните натури имаха идеално поле за изява в рамките на ежегодния София Екиден маратон.

Дните на японската култура е 3-месечна програма от събития, която се организира ежегодно без прекъсване от 1990 г. насам от Посолството на Япония в Република България със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”.

Снимки от изминалите събития и новини за предстоящи издания могат да се следят на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече