Новини от Бълария

До 17 декември се приемат документи за инициативата Европейско градско управление

Още десет дни кандидати по инициативата Европейско градско управление (EU City Facility) могат да подават документи за участие в третата процедура в подкрепа на общините и местните власти с цел да ускорят инвестициите в устойчива енергия. До 17 декември е отворен третият рунд, в който ще бъде подкрепено разработването на 69 инвестиционни концепции с общ бюджет от 4,14 милиона евро. В процес на подписване на договорите за получаване на средствата са участниците в приключилите етапи. В рунд 1 такива са 30 инвестиционни проекта от 14 държави, а в рунд 2 – 69 от 19 страни.

В рамките на инициативата се финансира създаването на инвестиционни концепции, като одобрените проекти ще получат фиксирана безвъзмездна помощ до 60 000 евро. В проектите бенефициентите трябва да опишат дейностите, необходими за развитието на инвестиционната концепция, включително (технически) проучвания за осъществимост и различни ключови анализи, фокусирани върху техните проекти и цялостния пазар, заинтересовани страни, правни, икономически и финансови аспекти. Целта на инициативата не е директното финансиране на инвестиционните намерения, а по-скоро помощ в развитието на концепциите, което може да увеличи шансовете за реализирането им чрез допълнителни последващи инвестиции.

Кандидатстването е отворено за всички общини/местни власти, техните групи и местни публични организации, областни центрове и местни власти от държавите-членки на ЕС, държавите от ЕИП-ЕАСТ (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и Обединеното кралство.

За участие е нужно да се представи политически одобрен климатичен и енергиен план и да се покаже ангажимент за реализирането на конкретния проект чрез писмо с препоръка, подписано от кмет или друг релевантен субект. Цялата информация за за условията по кандидатстването и допустимост могат да бъдат намерени на официалната форма за кандидатстване и на официалния уеб сайт на EUCF.

Какво е EUCF?
Създаден в рамките на Рамковата програма за изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020″, инструментът „Град на ЕС“ (EUCF) подкрепя общините, местните власти, техните организации и местните публични субекти, обединяващи общини/местни власти в Европа с персонализирана, бърза и опростена финансова подкрепа (под формата на еднократни суми до 60 000 Евро) и свързани услуги, за да им се даде възможност да разработят релевантни инвестиционни концепции свързани с изпълнението на действията, определени в техните планове за действие в областта на климата и енергията. Проектът е иницииран и управляван от Energy Cities/ Climate Alliance/ Adelphi/ Fedarene/ Enviros и финансиран от програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020″.
EUCF обхваща 27-те държави-членки на Европейския съюз и държавите от ЕИП-ЕАСТ, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
EUCF предоставя повече от 12 милиона Евро в подкрепа на своите бенефициенти, избрани чрез четири отворени покани. С първата покана, организирана през 2020 г., бяха отпуснати 1,8 милиона Евро на 30 бенефициенти. Втората покана за кандидатстване приключи през май 2021 г. и ще разпредели по 4,14 милиона евро на избраните бенефициенти.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече