Новини от Бълария

ЕС изключва Русия от платежната система SWIFT

Европейският съюз изключи Русия от платежната система SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). На извънредна среща на външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) бяха обсъдени нови строги санкции срещу Русия. Една от мерките обяви представителят на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който отбеляза, че сред ограниченията ще бъде и изключването на някои руски банки от SWIFT.

Въпросът за възможното изключване на Русия от системата SWIFT започна активно да се обсъжда на Запад след началото на военната операция на Москва в Донбас, която беше обявена на 24 февруари от президента Владимир Путин.

Решението не е прието еднозначно от всички партньори. Германия, Италия, Унгария и Кипър не са съгласни с мярката поради доста тесните си икономически връзки с Русия.

От Горната камара на Руския парламент обявиха, че изключването на Русия от системата SWIFT не представлява заплаха за вътрешните разплащания и стимулира разпространението на рублата като международна валута. От своя страна Централната банка на Русия заяви, че руският аналог на SWIFT ще осигури разплащанията при всеки сценарий.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече