Новини от Бълария

Франция национализира най-голямата енергийна компания в страната

Френското правителство реши да национализира изцяло енергийната компания „Électricité de France“ (EDF), 16% от която до момента бяха собственост на различни инвеститори. Целта е компанията да се справи по-добре с тежката ситуация, до която войната в Украйна доведе европейския енергиен сектор.

Извънредната климатична ситуация изисква силни, радикални решения. Трябва да имаме пълен контрол върху производството и нашето енергийно бъдеще. Трябва да гарантираме нашия суверенитет, изправен пред последствията от войната и предстоящите колосални предизвикателства“ – заяви пред парламента министър-председателят Елизабет Борн. 

Засега не е ясно в какъв срок трябва да се национализира компанията. Известно е обаче, че процесът по смяна на изпълнителния директор на EDF вече е започнал. „Трябва да е някой, който владее големите индустриални програми… и който може да прави компромиси. Ще се наложи всички – и профсъюзите, и Европейската комисия – да намерим компромис относно трансформацията на тази компания„, заяви министърът на финансите Бруно Льо Мер пред местно радио.

Експерти очакват и други големи европейски икономики да предприемат подобни действия. „Положителен катализатор за напускане на миноритарните акционери в EDF – най-големия производител на ядрена енергия в Европа – идва с потвърждение, че Франция ще придобие дял от 16%, който все още не притежава, и ще национализира компанията. Това предполага, че държавната намеса може да се появи все по-често другаде в ЕС, като се има предвид влошаващата се енергийна криза, за да се осигури непрекъснатост на пазара, да се смекчи инфлацията на разходите и да се стимулират плановете за енергийна сигурност на региона„, заяви анализаторът на BI Патрисио Алварес пред „Bloomberg“.

В този дух и правителството на Германия прие законодателство, което му позволява да спаси затруднените комунални компании като „Uniper SE“. Причината за това решение е същата – проблемите с доставките на газ, които задълбочават кризата в индустрията и в по-общ план цялостно застрашават икономиката.


Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече