Новини от Бълария

Германия планира да национализира енергетиката си?

Германското министерство на икономиката е подготвило законопроект, който предвижда възможността за национализиране на енергийните компании, съобщава медийната група „Funke“. Според документа Министерството на икономиката има право при спешни случаи „критичната енергийна инфраструктура“ да мине под държавно управление или в краен случай да бъде национализирана.

Агенцията ще може да издаде такова постановление, ако прецени, че има „специфичен риск“ и без доверително управление предприятието няма да извършва дейности в енергийния сектор, което би било заплаха за нарушаване на надеждността на енергийните доставки. Външно управление ще бъде въведено за срок от шест месеца с възможност за удължаване с още шест месеца.

Национализация ще бъде извършена в краен случай, ако временното управление или други по-леки мерки се окажат недостатъчни за гарантиране на сигурността на енергийните доставки.

В края на март германският вестник „Handelsblatt“ съобщи, че германското министерство на икономиката обмисля сценарий, при който дъщерните дружества на „Газпром“ и „Роснефт“ (съответно „Gazprom Germania“ и „Rosneft Deutschland“) могат да бъдат национализирани. На 1 април „Газпром“ обяви, че неговите дъщерни дружества са се оттеглили от капитала на „Gazprom Export Business Services“, едноличен собственик на „Gazprom Germania“. Последният е оператор на няколко големи газови хранилища в Германия и включва разпределителната компания „Wingas“, оператора на подземни газови хранилища „Astora“, както и търговското подразделение „Gazprom Marketing & Trading (GM&T)“.

На 4 април Министерството на икономиката на Германия постави дъщерното дружество „Gazprom Germania“ под попечителството на Федералната мрежова агенция. Мярката ще е в сила до 30 септември.

Кремъл нарече неприемлива евентуалната национализация на компаниите, които са дъщери на руски компании. „Разбира се, подобен план би нарушил много сериозно международното право и всички възможни и немислими правила и закони“, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече